Presenten el llibret ‘50 anys de Buenos Aires, àlbum fotogràfic d’un barri de Martorell’

1310

L’associació de veïns del barri de Buenos Aires ha presentat, aquest dijous a la tarda a la Biblioteca Martorell, el llibret commemoratiu ‘50 anys de Buenos Aires, àlbum fotogràfic d’un barri de Martorell’, que repassa el seu primer mig segle d’història amb textos i imatges, antigues i actuals.

A l’acte hi han assistit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, i els regidors de l’equip de govern Josep Casasayas, Míriam Riera i Albert Fernández; així com l’actual president de l’AVV, José Ignacio Blázquez, els antics presidents José Menchén i Juan Requena, i qui va ser mossèn de la parròquia de Crist Salvador fins al novembre, Rafael Maroto.

‘50 anys de Buenos Aires, àlbum fotogràfic d’un barri de Martorell’ és un llibret de 24 pàgines editat per l’associació de veïns de Buenos Aires amb la col·laboració de l’Ajuntament i que repassa la història del primer mig segle del barri dels blocs alts.

Buenos Aires va néixer per donar resposta a la riuada i les inundacions de 1962, que van deixar sense casa desenes de famílies, i alhora per donar cabuda als treballadors que arribaven a Martorell en aquell temps atrets per la indústria creixent.

“Era un barri nou i modern, però amb moltes carències. La sort, a diferència d’altres barris que es van construir durant la mateixa època, és que estava ben planificat i tenia moltes possibilitats. Al llarg dels anys ha anat avançant de forma decidida, omplint-se de serveis”, ha dit l’alcalde Fonollosa, qui ha reconegut la gran tasca dels moviment veïnals per aconseguir-ho.

El primer president de l’associació de veïns del barri, José Menchén, va ser present el dia que ‘El Caudillo’ va inaugurar els blocs de la primera fase. “No teníem llum als carrers i hi havia poca potència a les cases, a les cuines no hi havia aigua calenta, no hi havia hospital, ni ambulatori, ni escoles. Estàvem sols amb els nostres problemes, els problemes que ens havia deixat l’Obra Sindicato Hogar. És millor parlar del present i deixar el passat amb les seves estelles”, ha dit.

L’expresident Juan Requena ha memorat com “en aquests 50 anys hem aconseguit el barri que tenim; pocs n’hi han amb aquests carrers, avingudes i serveis. S’han renovat totes les places i ha estat el primer barri de Catalunya en instal·lar ascensors”. També ha valorat positivament la recent obra del Parc de les Solanelles, amb més de 200 places d’aparcament gratuïtes, i ha reclamant més civisme al barri.

Rafael Maroto, mossèn de la parròquia de Crist Salvador des del 2008 al 2016, ha lloat l’esforç dels veïns per aconseguir millorar el barri, amb el qual se sent identificat i el considera casa seva. Maroto ha instat a “transmetre a les generacions properes el respecte pel que s’ha aconseguit amb tant d’esforç i implicar-los en l’estima de la xarxa social del barri, les persones que hi viuen”.

José Ignacio Blázquez, actual president de l’associació, ha posat en valor la tasca de tots els membres de la junta i els ha animat a seguir lluitant pel barri amb la complicitat de l’ajuntament i altres administracions públiques. Blázquez ha recordat que es continuen projectant millores, com la rehabilitació d’algunes façanes o la instal·lació d’ascensors pendents.

Tots els serveis d’un poble en un barri
El 1965 es van construir 648 habitatges a l’anomenada primera fase, i 616 més, el 1977, a la segona. Un total de dotze blocs de tretze plantes i vint-i-cinc edificis de cinc plantes, amb amplis espais públics verds i d’esbarjo.

L’any 1966 es crea l’Institut Pompeu Fabra, l’Hospital i l’Escola d’Educació Especial Verge Pontarró. El 1974 el Pavelló Esportiu Municipal i, un any després, la caserna de la Guàrdia Civil. El 1976 es construeix el CAP i les escoles José Echegaray i Juan Ramón Jiménez. El 1978 l’Escola Vicente Aleixandre i l’Institut Joan Oró, el 1982. Quatre anys més tard s’inaugura l’Esplai d’Avis Buenos Aires i, a principis dels 90 es remodela el passeig Catalunya i obre el Centre Cultural (1992). El 2007 s’inaugura la comissaria dels Mossos d’Esquadra i el 2015 la nova biblioteca.

“En aquest sentit, podríem dir que és un Martorell en petit. Si la Vila ens explica els orígens, amb el pont del Diable connectant-nos amb el nostre passat més remot, els dotze blocs alts de Buenos Aires són el símbol de la transformació que ha convertit Martorell en una ciutat industrial moderna i puixant”, diu l’alcalde Fonollosa al pròleg del llibret, que s’ha repartit entre tots els assistens i que es podrà obtenir gratuïtament a diferents equipaments municipals: el Centre Cultural i la pròpia AVV de Buenos Aires.