Hospital Sant Joan de Déu Martorell

Després de gairebé tres mesos, no hi ha cap ingressat positiu per COVID-19 a l’Hospital Sant Joan de Déu ni a l’Hospital Sagrat Cor. Martorell no es trobava en aquesta situació des del passat 7 de juliol, que va ser l’últim cop des de l’inici de la pandèmia en què a la nostra població no hi havia cap positiu ingressat per coronavirus.

Des del 7 de juliol, s’han registrat ingressos i altes als dos centres hospitalaris, però, segons detalla l’alcalde Xavier Fonollosa “sempre en números molt inferiors als dels primers mesos d’epidèmia en què l’epicentre de la lluita contra el virus se centrava en els centres hospitalaris”. El batlle recorda que “això no vol dir que no n’hi puguin haver més, d’ingressos. El virus segueix entre nosaltres i el risc de rebrot és encara molt alt però l’absència d’ingressats és sempre una bona notícia”.

El dia 6 d’abril, en ple pic de la pandèmia, entre ingressats positius i personal sanitari infectat dels dos hospitals i l’Hotel Salut, que es va haver d’habilitar d’urgència, van arribar a coincidir fins a 274 persones afectades. Eren pacients veïns de Martorell i també dels 12 municipis de la comarca als quals donen servei els dos hospitals.

“En aquells moments tots vam patir molt. I en aquells moments, igual com ara, hem d’agraïr al personal sanitari la seva feina extraordinària. Al personal dels hospitals, i també als de les residències i el CAP, on ara mateix s’està fent una gran feina de detecció de casos positius”, incideix Fonollosa.

L’absència d’ingressats als hospitals contrasta, però, amb un petit repunt de casos positius: 48 els últims 14 dies, en la seva majoria asimptomàtics i detectats a conseqüència de la gran quantitat de tests que s’estan fent, tant al nostre poble com a la resta del país. Avui no hem de lamentar cap defunció, però la taxa de reproducció del virus a Martorell és del 1,65 i el risc de contagi segueix sent molt alt.

Hi ha 11 grups escolars afectats: un grup a l’Insitut Pompeu Fabra, tres grups a l’Institut Joan Oró, un a l’Escola Juan Ramon Jiménez, un a l’Escola Mercè Rodoreda, tres a l’Escola Lola Anglada i dos a l’Escola Els Convents. Aquests són els grups confirmats i informats de manera oficial pel Departament d’Educació de la Generalitat.

Les quarantenes per contactes positius passen de 14 a 10 dies

Les quarantenes per als contactes estrets i per als grups de convivència estables passen de 14 a 10 dies per tota la població de Catalunya. Així ho estableix el nou ‘Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2’ actualitzat pel Departament de Salut.

Aquest canvi també tindrà incidència en l’àmbit escolar. Així, les quarantenes que tinguin lloc als centres educatius seran ja per un període de 10 dies. Respecte a les quarantenes iniciades abans de l’entrada en vigor del nou document, els centres avisaran a les famílies que els infants podran reprendre l’activitat presencial un cop hagin passat els 10 dies.

Tot i el canvi de dies de quarantena, les autoritzacions de confinament signades per les famílies al seu dia continuen sent vàlides. Els professionals que es trobin en confinament sense baixa mèdica també es reincorporaran als centres educatius un cop transcorreguts aquests 10 dies, conjuntament amb la resta del grup estable de convivència. I els que tinguin una baixa mèdica prescrita inicialment per 14 dies, que hagin estat substituïts en el seu lloc de treball al centre educatiu, s’incorporaran un cop acabi aquesta baixa mèdica, moment en què també finalitzarà del nomenament del seu substitut.

Actualització en casos positius i negatius al centre

L’actualització del document de ‘Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2’ estableix que en cas sospita d’un cas, els menors del grup de convivència mantindran l’activitat escolar a l’espera dels resultats, sense barrejar-se amb la resta de grups. Si les proves realitzades són negatives, els infants i tutors del grup continuaran amb normalitat les seves activitats, i l’alumne es podrà incorporar quan els símptomes hagin cedit i després de 24 hores sense febre. En cas positiu, s’establirà la quarantena de 10 dies del grup i tutor, i s’indicarà la prova PCR al propi centre o en altres punts específics segons indiquin els equips d’atenció primària.