Acord pioner entre Promoció Econòmica i la Fundación Laboral per a la formació de treballadors de la construcció

1272
Itinerari formatiu sector construcció
Itinerari formatiu sector construcció

El Centre de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell i la Fundación Laboral de la Construcción han establert un acord pioner a la comarca per tal de formar i reciclar treballadors del sector de la construcció en situació d’atur. Del 15 de gener al 9 de febrer, un total d’11 persones, inscrites al Servei Local d’Ocupació, participen del curs ‘Manteniment d’edificis en espais públics’.

El programa “està subvencionat pel fons Xaloc de la Diputació de Barcelona i s’adreça a persones amb experiència prèvia en el sector de la construcció, però sense titulació o amb nocions molt bàsiques, que tinguin necessitat de reciclar-se professionalment i d’actualitzar els seus coneixements en aquest sector per millorar la seva ocupabilitat”, segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme, Règim Interior i Noves Tecnologies, Lluís Amat.

Lluís Amat, regidor de Promoció Econòmica

La formació és gratuïta i consta de 90 hores en dos nivells. El nivell bàsic s’adreça als usuaris que vulguin reciclar-se i treballar en el sector de la construcció. L’avançat és pels treballadors a l’atur de llarga durada que vulguin millorar els seus coneixements per tenir l’oportunitat d’accedir, en millors condicions, a la recerca de feina.

El curs “inclou formació de paleta, electricista, pintor i una introducció a l’eficiència energètica en rehabilitació d’edificis”, ha indicat Amat. Els alumnes que ho desitgin podran realitzar, a més, un curs de ‘Conducció de carretons elevadors’ de 12 hores i un de ‘Prevenció de riscos laboral en paleteria’ de 20 hores, imprescindible en el sector de la construcció.

Lluís Amat, regidor de Promoció Econòmica

Els participants que acabin el curs podran optar a la tramitació de la Targeta Professional de la Construcció (TPC), formaran part de la borsa de treball pròpia de la Fundación Laboral de la Construcción i podran participar en els plans d’ocupació de l’Ajuntament de Martorell.

Atenció als col·lectius més afectats per la crisi

Lluís Amat ha recordat que des de la Regidoria de Promoció Econòmica desenvolupen programes que, amb diferents noms i formats (Ocupa’t Dones, Ocupa’t Joves, Adapta’t, Recicla’t+45…), “volen evitar que els col·lectius d’aturats més vulnerables entrin en situació de risc d’exclusió social”. Bona part dels usuaris del servei “són aturats, majors de 45 anys, amb perfil baix de formació, provinents del sector de la construcció o que no han treballat mai”. A més, dins d’aquest col·lectiu, hi ha moltes persones migrades que es troben amb dificultats idiomàtiques.

Lluís Amat, regidor de Promoció Econòmica

Segons l’últim informe de conjuntura econòmica publicat per l’Institut d’Estudis Econòmics el sector de la construcció està experimentant una reactivació i la demanda de perfils professionals vinculats a la rehabilitació i el manteniment d’edificis està creixent. Per aquest motiu, des de la Regidoria de Promoció Econòmica volen donar resposta a les necessitats del sector, formant personal qualificat entre els seus usuaris.

Fundación Laboral de la Construcción

La Fundación Laboral de la Construcción treballa des de 1992 per oferir a empreses i treballadors formació i recursos en tots els àmbits de la construcció, incloent-hi la prevenció de riscos laborals, la sostenibilitat i la innovació, i promovent sempre les millors pràctiques. Durant més de dues dècades, més d’un milió de treballadors del sector de la construcció s’han format a les aules de la Fundación Laboral i han confiat en aquesta entitat paritària per millorar com a professionals. Actualment, comptem amb 44 centres formatius propis, més de 400 centres col·laboradors i més d’1.500 formadors distribuïts per tot el territori nacional.

La Fundación Laboral ha anat incorporant les últimes tecnologies d’aprenentatge, incloent-hi simuladors de maquinària, sistemes de videoconferència, videojocs formatius i una plataforma d’e-learning.

Com a entitat privada sense ànim de lucre, la Fundación Laboral de la Construcción neix del Conveni General del Sector de la Construcció, per iniciativa de les entitats més representatives: Confederació Nacional de la Construcció (CNC), CCOO de Construcció i Serveis, i Federació d’Indústria, Construcció i Agro (UGT-FICA).

La Fundación Laboral de la Construcción compta amb 17 Consells Territorials en diferents comunitats autònomes que repeteixen l’estructura paritària de l’entitat, amb presència de les entitats més representatives del sector: la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), CCOO de Construcció i Serveis, i Metall, Construcció i Afins d’UGT, Federació d’Indústria (MCA-UGT).