Protecció Civil activa l’alerta del Pla NEUCAT per nevades a cotes baixes

1863
Nevada a Martorell 2015
Nevada a Martorell 2015

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí l’alerta del pla d’emergències per nevades NEUCAT per les nevades que s’estan donant en cotes baixes de les demarcacions de Barcelona i Girona, i per les incidències que estan provocant a la xarxa de carreteres.
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que la cota de neu se situa entorn dels 100 metres, si bé en moments puntuals pot arribar a nevar per sota d’aquesta cota, fins a nivell de mar. La Policia Local, els Serveis Municipals de l’Ajuntament de Martorell i els voluntaris de Protecció Civil estan preparats en cas que l’alerta passi a fase d’actuació.

Les comarques amb més afectació seran el Maresme, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà, però també afectaran l’àmbit metropolità de Barcelona. L’episodi es donarà a tot el litoral i prelitoral de la costa de Barcelona i Girona, i al migdia és quan més intens pot ser.

De cara a la tarda, les precipitacions es desplaçaran cap al sud afectant principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona i també litoral i prelitoral de Tarragona. La cota de neu aquesta zona es mantindrà als 100 metres i puntualment podrà baixar fins a nivell del mar.
El fenomen de neu pot produir-se amb caràcter local afectant les zones de forma irregular, atesa la incertesa actual en l’evolució de la nevada. No s’esperen grans gruixos de neu ni una llarga durada de l’episodi. Es preveu que les incidències que es puguin produir puguin estar resoltes a la tarda.

Afectacions viàries

El Departament de Territori i Sostenibilitat informa que la Generalitat té activades aquest matí 67 llevaneus a la xarxa de carreteres de la seva titularitat, per dur a terme tant tasques d’estesa de sal com de neteja de neu, amb l’objectiu d’afavorir la mobilitat a la ciutadania.

El Servei Català de Trànsit recorda que és important que els conductors es mantinguin informats de l’evolució de la situació viària a través del web d’incidències del Servei Català de Trànsit (http://cit.transit.gencat.cat/) o del perfil de twitter @transit, i que adoptin les precaucions que aquestes situacions requereixen.

Consells per a la conducció amb neu

És important tenir en compte la prevenció i la preparació dels vehicles per afrontar amb èxit aquestes situacions, i per això cal portar al vehicle l’equipament d’hivern: rodes de contacte, cadenes, guants, roba d’abric i el dipòsit de benzina ple.

En zones de muntanya on les baixes temperatures i les nevades són habituals en aquesta època de l’any, s’aconsella utilitzar els pneumàtics d’hivern, ja que proporcionen més adherència i una millor resposta de frenada.

Es recomana seguir aquests cinc consells per conduir amb neu: moderar la velocitat; fer una conducció suau, sense cops de gas i sense girar la direcció de manera brusca; fer servir el fre tan poc com es pugui i, si és imprescindible, amb molta suavitat; per això és recomanable augmentar la distància de seguretat amb la resta de vehicles.

Si baixem del vehicle per posar cadenes, cal fer-ho amb seguretat: si és possible, fora de la calçada, i si es fa al voral, cal portar l’armilla reflectora posada i col·locar els triangles de senyalització. Amb vehicles de canvi automàtic, cal procurar conduir en posició manual. En els vehicles que disposin de control d’estabilitat/control de tracció (ESP) i tinguin la possibilitat de desactivar-lo, és aconsellable fer-ho.

Afectacions en les escoles

El Departament d’Ensenyament recorda que els centres escolars disposen de protocols per actuar en aquestes situacions i que són un lloc segur, així com que la nevada no s’ha d’estendre més enllà del vespre, facilitant per tant el retorn tot i que la sortida es pot veure afectada o demorada puntualment.

Es demana prudència i tranquil·litat en el moment de la nevada evitant els desplaçaments en les zones afectades per la neu fins la seva neteja per evitar dificultar el retorn a la normalitat.