Protecció Civil demana extremar la precaució pel temporal de vent, neu, fort onatge i pluja

1274

Protecció Civil recomana molta precaució davant el temporal Glòria, excepcional i insòlit per un mes de gener, ja que combina quatre fenòmens de risc: Vent, onatge, neu i pluja. L’Ajuntament de Martorell ha suspès les activitats previstes en espais oberts i equipaments municipals descoberts, seguint recomanacions.

La neu ha començat aquest matí afectant les comarques de les Terres de l’Ebre i punts de l’interior de Girona i Catalunya Central tal i com estava previst. Amb el pas de les hores es preveu que la cota vagi pujant i es puguin mantenir les precipitacions en forma de neu en aquestes comarques. Durant tot el dia, el vent seguirà bufant fort i afectarà al litoral i prelitoral amb ratxes per sobre dels 80 km/h i valors sostinguts, així com fort onatge a tot el litoral amb valors per sobre dels 7 metres.

Demà dimarts estarà marcat per pluges sostingudes i abundoses especialment a les comarques de l’extrem nord-est, comarques interiors de la Catalunya Central, així com l’extrem sud. A més, la neu podrà seguir caient a les cotes altes tant de la Catalunya central i extrem sud com també el Pirineu i Prepirineu.

Dimecres, tot sembla indicar que les precipitacions aniran disminuint d’intensitat al sud, però es mantindran fortes a les comarques del nord. Els cursos fluvials de tot el litoral i prelitoral creixeran amb possibilitat d’afectacions a diferents punts, sobretot la conca del Ter i la Muga.

Trucades al 112 i serveis dels bombers

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 14.00h un total de 2.204 trucades (1.631 incidents) pel temporal. Les comarques amb més trucades han estat el Maresme (708) i el Barcelonès (659). En aquestes dues comarques s’han atès gairebé el 65% de totes les trucades. Els municipis amb més trucades han estat Barcelona (469), Mataró (326) i Badalona (89).

Segons els Bombers de la Generalitat, la situació és complicada per la simultaneïtat de serveis per vent, especialment a les comarques del litoral central. Des de l’inici de l’episodi i fins les 12h del migdia, els Bombers de la Generalitat han atès 960 avisos per vent, majoritàriament incidències per retirar arbres, elements inestables de façanes i del mobiliari urbà.

Per l’episodi de temporal de vent, pluja i neu, els Bombers de la Generalitat han reforçat els parcs de bombers funcionaris i obert 18 parcs de bombers voluntaris. També ha ampliat el personal de les sales de control i el nombre de comandaments de guàrdia.