Protecció Civil dóna consells per minimitzar els riscos pirotècnics durant les revetlles

436

Amb l’estiu arriben les celebracions de festes populars i tradicionals com les revetlles, amb l’increment de l’ús de material pirotècnic i l’encesa de fogueres. Protecció Civil de l’Ajuntament de Martorell ofereix consells per tal de minimitzar els riscos que comporta l’ús de material pirotècnic, tant per les persones com pel medi natural.

Abans de manipular els petards, “cal assegurar-se de comprar els productes pirotècnics en un establiment autoritzat i llegir-se les instruccions de cada article”, ha explicat el tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament de Martorell, Carles Cano.

En encendre els petards, “no subjectar els petards amb les mans, ni posar-los a prop de la cara ni del cos. S’aconsella utilitzar mitjans segurs per encendre el material pirotècnic, encendre la metxa per l’extrem perquè doni temps d’enretirar-se. Si un petard no s’encén bé, no tocar-lo fins al cap de mitja hora i remullar-lo”.

Per encendre els petards amb seguretat, s’aconsella no llençar coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones; als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. “No encengueu cap petard dins les cases, ni manipuleu petards des de balconades ni finestres, vigileu que no hi hagi a la vora líquids inflamables, s’encenen fàcilment i els vapors poden explotar”, ha recomanat.

També és important no manipular els petards: no tallar el tro final de les traques, poden explotar amb violència. No ficar mai petards dins de totxanes ni ampolles, perquè en explotar fan metralla que pot fer molt de mal.

Consells per a les fogueres

Des de Protecció Civil han recordat que cal procurar que tots els edificis veïns tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que les guspires o algun coet perdut entressin en algun habitatge i provoquessin un incendi.Plegueu els tendals que hi pugui haver a les terrasses.Respecteu la distància de 15 metres respecte dels cotxes aparcats.No heu de permetre mai que ningú salti damunt les brases.Necessiteu un permís: heu de comunicar a l’ajuntament la situació de les fogueres. Les fogueres han de permetre el pas dels vehicles d’emergència”, ha insistit Cano.

No es poden fer fogueres sense l’autorització corresponent. Tampoc no es poden fer a menys de 15 metres de la façana de cap edificació. Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d’espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta. Sobretot, cal vigilar el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc.