Protecció Civil manté el PROCICAT per onada de calor, que ens afectarà fins dijous

553

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya manté, avui dilluns, en Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor i s’ha posat en prealerta el Pla INFOCAT pel risc d’incendi. Les autoritats recomanen que les persones vulnerables s’hidratin molt i evitin exposar-se a les altes temperatures. És previst que l’onada de calor afecti Catalunya fins al proper dijous.

Amb el PROCICAT activat, Protecció Civil demana als Ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tinguin especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va posar ahir en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Consells per combatre les altes temperatures

Es recomana hidratar-se molt sovint i beure força aigua. Cal evitar beure alcohol i fer àpats copiosos, així com evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació. Per tant, tasques com anar a comprar, cal realitzar-les preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina. Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual. Igualment és molt recomanable que si se surt a fer esport com córrer o anar en bicicleta, sigui en les hores de menys calor: a primera hora del matí o al vespre.

Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant. Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra. Podeu seguir més consells a xarxes socials (@emergenciescat a Twitter amb l’etiqueta #onadadecalor).

Prealerta del Pla INFOCAT

Durant la reunió del Comitè Tècnic d’aquest dilluns, s’ha valorat posar en prealerta el pla especial per incendis forestals a Catalunya INFOCAT, ja que les elevades temperatures, acompanyades de baixes humitats, han fet elevar el risc d’incendi avui i a partir de demà s’espera que sigui molt elevat sobretot al sud-oest del país.

Els Agents Rurals han informat que a partir de la propera matinada es tancaran els accessos al Massís del Montsant, i des de demà es reforçarà la vigilància de les activitats de sega a les comarques de l’Anoia, Bages, Conca de Barberà, Segarra i Solsonès amb ajuda de les ADF.

Protecció Civil de la Generalitat fa una crida a la col·laboració i compromís de tothom per evitar situacions de risc en l’entorn forestal i, especialment, evitar llençar qualsevol burilla des d’un vehicle, encara que sembli apagada. Amb una ventada pot revifar i ser l’inici d’un foc forestal.