Quatre colles castelleres fan pinya per la inclusió i omplen d’emotivitat la Fira

1352
Fira de Primavera. Jornada castellera inclusiva
Fira de Primavera. Jornada castellera inclusiva

La jornada castellera de la Fira de Primavera d’aquest diumenge va abraçar la participació de persones amb discapacitat per commemorar els 10 anys del Centre d’Atenció Diurna de l’Arc de Sant Martí. Per celebrar-ho, van ser convidats a l’exhibició els Castellers de la Il·lusió, una colla que fomenta la inclusió de totes les persones en el fet casteller. La meteorologia adversa va fer una treva després d’un matí que havia alterat, en alguns moments, el transcurs d’algunes activitats previstes.

Jornada castellera molt especial i plena d’emotivitat a la plaça de la Vila, amb l’actuació d’una colla que no pretén competir, sinó fer partícep de la tradició les persones amb alguna discapacitat, per normalitzar la seva situació. Així, els de la camisa blau marí van fer pinya al costat de les tres colles fidels a la cita martorellenca: els Castellers de Vilafranca, els Castellers d’Esparreguera i els Castellers de Santpedor.

Els Castellers de la Il·lusió són una colla fundada l’any 2012 a Valls, i que formen “unes 70 persones, que treballem per demostrar que les persones amb alguna discapacitat podem encaixar en la societat en aquest àmbit casteller i esdevenir un punt de referència per altres activitats”, explicava el seu fundador, president i cap de colla, Joaquim Murillo.

Joaquim Murillo, fundador, president i cap de colla dels Castellers de la Il·lusió

La presència d’aquesta entusiasta colla es va emmarcar en la celebració dels 10 anys de la creació del Centre d’Atenció Diurna de l’Arc de Sant Martí a Martorell. Per aquest motiu, la usuària Lídia Caballeria va llegir un pregó que destacava que “som un espai per aprendre a viure millor, compartir i fer pinya com fan els castellers, i quan fem llenya com ells, ens aixequem i hi tornem, amb més força. I ho fem en un poble inclusiu i ple d’oportunitats, on les persones som importants”.

Pregó de Lídia Caballeria, usuària de l'Arc de Sant Martí

L’alcalde Xavier Fonollosa va desitjar a tothom una gran diada castellera, va felicitar l’aniversari de l’Arc de Sant Martí i va destacar que “de la jornada, em quedo amb la Colla de la Il·lusió de Valls. Són un exemple”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Reviu aquí els millors moments de la jornada castellera inclusiva de la Fira de Primavera

Concert de la Banda Simfònica i Nit de les Bèsties

Després de les tres rondes d’exhibició castellera de les colles, va començar a la plaça de l’Església el concert Clàssics del Pop amb la Banda Simfònica de Martorell, dirigida per Enric de Castro, a la que hi van assistir més de 200 persones. Poc després, la Colla de Diables i Dracs de Martorell va celebrar un passeig i un correfoc amb el bestiari de foc local per La Vila i fins la plaça de les Cultures, dins la Nit de les Bèsties.

La Fira de l’Artesania atrau força públic, malgrat la pluja

La Fira de l’Artesania va atraure centenars de persones al voltant del carrer de Francesc Santacana, plaça de la Vila i carrer d’Anselm Clavé i 55 paradistes. El tècnic de comerç, Ferran Riera, destaca que “el dissabte va funcionar millor del que pensàvem i hi va passar molta gent, mentre que el diumenge, que acostuma a ser un dia de major afluència, la pluja va condicionar una mica”.

Ferran Riera, tècnic de Comerç, Mercats i Consum de l'Ajuntament de Martorell

A la plaça de les Hores es van congregar 19 parades en el 3r Il·lustra’m, Mercat d’Il·lustradors. Des de la coordinació de l’activitat, la tècnica de Museus de Martorell Mar Camacho explicava que “són artistes de Martorell i de ciutats com Barcelona, Badalona o Terrassa, que mostren els seus treballs en petit format i sobre cartolines, punts de llibre, làmines, teles, postals, xapes i pins”.

Mar Camacho, tècnica de Museus de Martorell

A la veïna Farmàcia Bujons hi va haver una matinal de portes obertes i el Centre d’Estudis Martorellencs hi va presentar el nou butlletí. A l’Enrajolada es van organitzar visites teatralitzades, de la mateixa manera que s’havia fet el dia anterior al Museu Municipal Vicenç Ros.

Canvis d’escenari d’alguns actes

La forta pluja caiguda pels volts de les onze del matí va condicionar alguns actes. La Mostra Ramadera i el Concurs d’Arrossegament es van suspendre i la Fira del Joc o la Trobada de Puntaires van haver de finalitzar abans del previst. Algunes activitats van canviar d’escenari, com ara la la II Festa Bastonera, la Mostra de Moda o la ballada de sardanes.

A la II Festa Bastonera hi van ser les colles de Gavà, Castelldefels, Castellvell i el Vilar, Sarrià i Martorell. El cercavila es va interrompre a mig camí cap a La Vila per l’aiguat, i el final de festa es va fer a l’Escola Mercè Rodoreda. La coordinadora dels Bastoners de Martorell, Mercè Morera, explicava que “malgrat tot, estem contents perquè han vingut 4 colles i unes 130 persones. Hem esmorzat, hem ballat i el proper 12 de maig esperem trobar-nos tots a la Trobada de Colles Bastoneres de Catalunya”.

Mercè Morera, cap de la colla dels Bastoners de Martorell

La Mostra de Moda es va traslladar a El Círcol, que es va omplir de gent per veure les propostes de moda, estilisme i complements. Molts assistents van fer-se una fotografia original al fotomaton instal·lat a l’equipament.

Les sardanes, amb la Cobla Vila d’Olesa, es van desplaçar a la Casa de Cultura. Màrius Escoda, president de la Secció Sardanista de Martorell, reconeixia que “l’acústica no és la mateixa en un espai interior, però tenim la sort que aquest equipament està molt preparat per als concerts”.

Màrius Escoda, president de la Secció Sardanista de Martorell

El col·leccionisme cerveser se suma al Mercat del Trasto d’El Progrés

A l’altra banda del carrer del Mur la gran novetat va ser la 1a Trobada d’Intercanvi de Col·leccionisme Cerveser, amb etiquetes, xapes, llevagots i ampolles de cervesa d’arreu. Ramon Malet, membre de junta d’El Progrés, deia que “l’entitat busca noves activitats de col·leccionisme per complementar el Mercat del Trasto, i aquest és un tret de sortida per a repetir l’any vinent”.

Ramon Malet, membre de junta d'El Progrés

S’hi van aplegar 10 parades, amb la participació de l’Associació Catalana de Col·leccionisme Cerveser i l’afegitó de l’associació de col·leccionsites d’El Troc. Al costat, el 12è Mercat del Trasto va reunir “68 taules de paradistes i, tot i la pluja, ha vingut força gent”, reconeixia Joaquim Gotsens, membre de junta d’El Progrés.

Joaquim Gotsens, membre de junta d'El Progrés