Ràdio Martorell: 35 anys mantenint viva la tradició radiofònica de casa nostra

521

L’emissora municipal celebra avui el seu 35è aniversari. El 26 d’abril de 1981, durant la Fira de Primavera, Ràdio Martorell començava les seves primeres emissions, d’ençà d’aquell instant, l’evolució professional i tecnològica del mitjà l’ha anat convertit en un referent d’informació propera, un altaveu per a les entitats i un punt de debat per a la societat martorellenca.

La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, ha destacat que “35 anys de ràdio en un municipi com el nostre, que en els darrers anys ha fet una evolució social, urbanística i econòmica extraordinària, és tota una fita. Hem d’estar molt contents d’haver resistit amb una qualitat molt per sobre de l’estàndard de ràdio de proximitat. Fem una ràdio propera, de qualitat, on l’oient hi té un paper fonamental”. Riera també ha posat en valor la tasca dels professionals i col·laboradors que formen part de la família radiofònica, sempre oberta a rebre nous membres.

Història de l’emissora municipal

Fa 35 anys que Ràdio Martorell va iniciar les seves primeres emissions des del 101.9 FM amb només 32 watts de potència. Les instal·lacions de Ràdio Martorell s’ubicaven aleshores a la planta superior de Cal Nicolau, a la plaça de la Vila, 7 i comptaven amb un petit locutori i una sala annexa amb el control de so, la discoteca i la mateixa redacció.

L’any 1983 s’estrenaven nous locutoris i més tard arribava la primera unitat mòbil que permetia cobrir esdeveniments amb qualitat sonora fora dels estudis. El 1985 arribava la primera proposta de reglament del Patronat de Mitjans de Comunicació i el 1987 es modificava la freqüència d’emissió i passava al 106.0 megacicles. L’antena d’emissions de Ràdio Martorell es traslladava al Pou del Merli l’any 1991 i s’aconseguia d’aquesta manera una millor cobertura i arribar a tots els barris del municipi.

L’any 1996 els estudis de l’emissora es traslladaven a la tercera planta del Centre Cultural, al barri del Camí Fondo, amb l’únic objectiu d’informar i difondre el que passa a Martorell i oferir espais musicals, culturals i d’entreteniment que puguin ser del seu interès i emetent des del 100.3 de la FM.

El setembre de 2010 Ràdio Martorell va començar a emetre des d’un nou dial: el 91.2 FM. L’estrena d’aquesta nova freqüència és fruit d’un canvi imposat pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, que és qui té potestat per decidir sobre l’espectre radioelèctric de qualsevol punt de l’Estat. Des d’aquest punt del dial, cada dia de la setmana, l’emissora municipal dóna servei a tota l’audiència que ens sintonitza, amb una producció pròpia de 24 hores diàries. Amb una plantilla de set treballadors i una quarantena de col·laboradors, el seu esforç manté viva la tradició radiofònica martorellenca.

Novetats de la temporada

Ràdio Martorell està emetent aquesta temporada nous espais informatius, musicals i d’entreteniment que estan atraient nous espectres d’audiència cap al dial local. És el cas del programa 21 regidors, els dimarts a les 12.00h, amb entrevistes setmanals als regidors del govern i l’oposició.

Novetat d’enguany és també l’espai D.0 Martorell per divulgar la cultura vitivinícola. Compta amb la col·laboració dels cellers locals i s’emet tots els dilluns a les 12.00h.

Ferma ha estat l’aposta per la informació esportiva local, amb un renovat equip de locutors i col·laboradors presents cada cap de setmana allà on els nostres equips se la juguen.

Programes com Rock&Còmics, els dimarts a les 19.00h, Pa ciència la nostra, divendres a les 12.00h, o els espais musicals del cap de setmana, dirigits per discjòqueis locals, aconsegueixen enganxar un perfil de públic jove a un mitjà sovint aliè per a aquesta franja d’edat. Els menuts de la casa també poden sintonitzar L’hora del conte, els dissabtes i diumenges a les 8.30h.