Rafael López: “Els Tres Tombs és com exposar un museu al carrer amb peces centenàries”

960

Sant Antoni és el patró dels animals de peu rodó, dels carreters, traginers i matalots de quadres. Martorell l’ha honorat, aquest diumenge, amb els tradicionals Tres Tombs, amb la participació d’una cinquantena de genets i una quarantena de carros i carruatges, autèntiques joies de la pagesia catalana, peces centenàries de museus, ha destacat el nou president dels Amics de Sant Antoni, Rafael López.

Per començar la jornada amb força, 800 persones s’han aplegat a la plaça Maria Canela, on els Amics de Sant Antoni hi tenen la seu social, per degustar l’esmorzar traginer a base cansalada, botifarra, pa amb tomàquet i vi. Els participants han guarnit i enganxat les bèsties i, cap a les 11.30h, s’ha iniciat la passejada pels carrers de Martorell i els tradicionals Tres Tombs.

Mossèn Manuel Roig ha beneït els animals al seu pas per la plaça de l’Església, acompanyat de l’alcalde Xavier Fonollosa, el primer tinent d’alcalde i ex-president dels Amics de Sant Antoni, Adolf Bargués, i la regidora de Joventut, Cristina Dalmau.

Rafael López, escollit nou president de l’entitat el passat divendres en assemblea, ha destacat “el valor patrimonial dels carros i carruatges de gran valor històric que reflecteixen la vitalitat agrícola i ramadera que tenia l’economia martorellenca”, i ha dit que la festa “és com treure un museu al carrer, perquè la majoria són peces centenàries”. El nou president ha lloat la tasca dels seus antecessors i ha assegurat que esmerçaran esforços per mantenir el prestigi dels Tres Tombs a Martorell.

El Progrés ha estat l’escenari del concert vermut, amenitzat per la Internacional Cobla Orquestra Montgrins, al què hi han assistit unes 600 persones, i el ball de gala amb peces tradicionals com el vals Els xiquets de Valls o el Ball de Socis, amb la presència de 350 assistents.

La festa més antiga de Martorell
La Festa dels Tres Tombs es va iniciar l’any 1647 amb la fundació de la confraria de Sant Antoni Abat. Comencem a trobar referències escrites de la festa dels Tres Tombs a Martorell l’any 1854. Martorell conserva tots el trets etnogràfics de la festa d’altra banda comuns arreu dels Països Catalans; les atxes de vent a la plaça de la vila, és el foc que acompanya els banderers a l’inici de la festa (simbolitzen les temptacions del dimoni); la presència de la tradició gastronòmica del porc, les banderes gremials que obren la passada dels Tres Tombs i la benedicció dels animals.

Els Amics de Sant Antoni té els seus orígens en una comissió creada l’any 1968 i que, des d’aleshores ha sabut mantenir actualitzada aquesta festa centenària. Actualment compten amb 364 associats.

El local social dels Amics de Sant Antoni Abat està obert, els dimarts de 18.00 a 20.00h. Disposa d’una amplia col·lecció de carros, carruatges, tartanes, eines i estris del camp, així com un important fons documental i gràfic de la història de la festa a la nostra vila.