Ramon Benavente exposa un arbre genealògic que abasta set segles i 25 generacions

773

El genealogista martorellenc Ramon Benavente exposa un arbre genealògic que abasta vint-i-cinc generacions per línia directa i set segles, des del seu nét Adrià, que té sis mesos, fins a l’Antoni Vidal, avantpassat directe del segle XIV de la seva dona Mercè Vidal. Imprès en un lona de 200 x 131 cm, l’arbre es pot visitar al Celler d’en Xavi (c/ Mur, 88), el propietari del qual també hi apareix.

Ramon Benavente (Manresa, 1955) ha dedicat anys a aquest arbre genealògic –l’Arbre dels Vidal Roca– i a d’altres com aquest, i assegura que “l’objectiu sempre és el mateix: identificar amb nom i cognom una sèrie de persones, gràcies a les quals nosaltres som ara aquí, situar-les en el temps i en l’espai i mirar de rastrejar-ne totes les vicissituds que ens permetin els documents”.

En aquest cas, l’Arbre dels Vidal Roca parteix del nét de l’investigador, nascut el passat mes de setembre, i va tirant enrere en el temps fins a mostrar-nos “vint-i-cinc generacions, ben documentades i unides sense fissures l’una amb l’altra, i amb la línia troncal marcada amb vermell perquè es pugui resseguir fins al segle XIV. Els documents trobats fins ara no ens permeten anar més enrere en el temps”, explica el genealogista.

La mobilitat, al llarg dels segles
En aquest arbre hi apareix també gent de Martorell, “persones que van fer vida o van passar per aquí, pel poble, i també per moltes altres localitats com ara Sant Sadurní, Piera, Sant Joan Samora, Abrera, Rupit, Castellar de n’Hug, Bagà… La mobilitat de les famílies al llarg dels segles és un fet excepte en casos comptats, que romanen en un mateix indret”, assegura Benavente.

Adrià, segle XXI. Antoni, segle XIV
El més jove de tots els components de l’arbre és l’Adrià Benavente Ballbé, fill del periodista martorellenc Jordi Benavente Vidal i nét de l’autor de l’arbre, Ramon Benavente. El més antic és l’Antoni Vidal, que vivia a la quadra de Malcavaller de Piera en el segle XIV. Entre l’Adrià i l’Antoni hi ha tota una teranyina de familiars –la línia troncal Vidal i totes les branques laterals–, com podrà veure qui s’acosti a la lona penjada al Celler d’en Xavi (c/ Mur, 88) fins a finals d’abril. El propietari del celler, Xavi Zamarra Vidal, també apareix en l’arbre com a membre lateral de la tercera generació.

El document que situa aquest avantpassat Vidal a la quadra de Malcavaller és “un reclam, datat el 1390, que l’Antoni Vidal va elevar a les autoritats de l’època perquè no se’l gravés doblement, donat que ja pagava el fogatge (l’impost) a Piera, i no volia haver-lo de pagar també a Pierola, com li demanaven”, explica l’investigador.

Format amb el genealogista Armand de Fluvià

Ramon Benavente va formar-se com a genealogista amb l’especialista Armand de Fluvià, a la Societat Catalana de Genealogia i Heràldica, en els anys vuitanta, i porta ja més de tres dècades investigant els avantpassats en diversos arxius civils i eclesiàstics d’arreu de l’Estat.

La mostra es complementa amb una sèrie de fotografies d’alguns dels membres de l’arbre (dels segles XIX i XX).