Recital poètic i il·luminació del pont d’Anoia per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer

427

Els actes per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer van iniciar-se ahir amb un recital poètic que portava per títol Començar a acomiadar-se d’algú, amb la presència de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i la lectura de poemes de Sònia Moll i Joan-Elies Adell. Al vespre, es va il·luminar de verd el pont d’Anoia i es va llegir un manifest.

L’acte Començar a acomiadar-se d’algú, va ser presidit per la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, qui va agrair l’assistència de Borràs i dels poetes a la celebració del Dia Mundial de l’Alzheimer. Per Corral, “és important sumar esforços per ajudar a difondre malalties, com és el cas del cicle Lletres i Salut que han iniciat des de la Biblioteca Martorell, en el qual s’hi inclou aquest recital poètic”.

Laura Borràs va justificar el títol del recital, parafrasejant una expressió escoltada a Sònia Moll per descriure la malaltia, com a “manera d’anar deixant anar aquella persona malalta que ja no es reconeix a ella mateixa”. Va fer pinzellades literàries referents a la malaltia i va reconèixer que la poesia és una bona eina per captar l’essència dels sentiments que genera la malaltia i per intentar trobar-hi confort.

A la part final de l’acte, Sònia Moll va llegir fragments del poemari I Déu en algun lloc (2014) en el qual transmet en poesia les sensacions, que com a filla, ha tingut davant la malaltia de l’Alzheimer que va patir la seva mare. El mateix va fer el poeta Joan-Elies Adell, qui va apropar fragments d’Escandall (2014), poemari relacionat, en aquest cas, amb l’experiència de l’Alzheimer del seu pare.

Llum verda al pont d’Anoia
Al vespre, el pont d’Anoia es va il·luminar de verd. La regidora de Serveis Socials, Cristina Dalmau, va ser l’encarregada de llegir el manifest, promogut per l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell. Dalmau va reivindicar “la importància de prevenir l’aparició de la malaltia, actuar en els casos en què ja ha estat diagnosticada i pal·liar les conseqüències psicosocials, sanitàries i econòmiques que ocasiona en pacients, cuidadors, familiars i societat. Es vol garantir la millor de les cures en l’entorn familiar, que aquestes tinguin com a centre a la persona i la normalització d’aquesta tasca”.

L’alcalde Xavier Fonollosa va recordar que en “el 94% dels casos els responsables del cuidar el malalt d’alzheimer és un familiar directe, que acostuma a suportar una sobrecàrrega física i emocional”. Fonollosa també va voler destacar la bona feina que està realitzant l’Associació de Malalts d’Alzheimer a Martorell.

Activitats
Els actes del Dia Mundial de l’Alzheimer segueixen avui, a les 18.00h, amb el conte Quin cap!. L’activitat s’adreça a nens i nenes a partir de 5 anys, i es farà a la Biblioteca. Divendres es destinarà a la projecció de la pel·lícula Sempre Alice del director Richard Glatzer i Wash Westmoreland. Posteriorment hi haurà col·loqui amb el Dr. Domènech Gil, cap de la unitat de diagnòstic del deteriorament cognitiu de l’Hospital del Sagrat Cor de Martorell i la infermera del consultori La Vila, Àngels Lopez Hita. Finalment, dissabte 24 de setembre, entre les 10.00 i les 13.00h, es farà la qüestació a favor de l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell. S’instal·laran taules informatives al carrer de l’Aigua de La Vila, a la plaça de la Rosa del Vents de Buenos Aires, al davant de l’Hospital Sant Joan de Déu, al davant del Mercat Municipal de la rambla de les Bòbiles i a la plaça de Frederic Duran.