Recta final per enviar originals al 44è Premi Vila de Martorell

684
43è Premi Vila de Martorell. Projecció d'un text de la premiada Montserrat Barlam
43è Premi Vila de Martorell. Projecció d'un text de la premiada Montserrat Barlam

El termini de presentació al 44è Premi Vila de Martorell finalitza el proper dijous, 14 de febrer. Fins al moment, s’han rebut prop de 400 originals i l’organització anima els que encara no s’hagin decidit a presentar-los, especialment al públic local. Amb l’estrena d’un nou espai web, l’enviament de les propostes literàries se simplifica.

Comença la recta final per a la presentació d’originals al Premi Vila i l’organització anima els indecisos a participar-hi amb les seves propostes de poesia, de prosa, microrelats o contes. La tècnica de Cultura Josefina Canals engresca especialment “la gent de Martorell, ja que la recepció d’originals d’autors adults i joves de casa nostra no està sent, de moment, de les més altes dins les diferents categories”, i recorda que “gràcies al nou web premivila.martorell.cat, és molt simple i pràctic participar, ja que només cal emplenar el formulari i adjuntar-hi l’obra en format PDF presentar originals”.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

El 44è Premi Vila repartirà prop de 12.000 euros en metàl·lic en 11 categories: quatre d’àmbit nacional per a adults i set de locals, per a grans i petits. Com explica el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, “promovem la creació literària a Martorell i arreu, la creativitat i la lectura, i reconèixer tant els guanyadors com a la resta de participants”.

Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l'Ajuntament de Martorell

A l’àmbit nacional, els premis a la millor poesia catalana i millor poesia castellana tenen una dotació de 5.000 euros cadascun, amb la que l’autor podrà decidir l’editorial per publicar el llibre d’entre les que estan adscrites a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Associació d’Escriptors en Llengua Castellana.

Completen les categories nacionals el premi a la millor poesia visual -400 euros- i el premi al millor microrelat, amb el mateix import. Aquest darrer és una novetat: “l’any passat formava part dels premis locals, i ara l’incorporem a les categories nacionals. És una disciplina que en els darrers anys ha aconseguit un lloc destacat com a narrativa breu, i una manera sintètica i curta d’explicar un relat, una altra forma d’explicar les coses, simple, amb presentació, nus i desenllaç i en el que el títol és important i sovint s’entendrà en acabar el microrelat”, destaca Canals.

Premis locals per a totes les edats

A les categories locals hi haurà guardons per a gent de totes les edats. Pel que fa als adults, inclouen el premi al millor llibre de poemes o de prosa -780 euros i edició del llibre-; el premi al millor conte -100 euros-, i el premi al millor poema -100 euros-. A les categories infantils s’inclou el premi al millor conte i al millor poema, i els estudiants d’ESO i de Batxillerat poden participar al premi al millor conte o al millor poema -75 euros cadascun-. Tots 7 guanyadors locals seran convidats a un taller d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès a la Biblioteca Martorell.

La gala de lliurament de premis se celebrarà el proper divendres 26 d’abril (21.00h, El Progrés), i “inclourà moltes sorpreses i la presència d’una cantant de molta qualitat”, comenta Canals.