Renacer Boliviano celebra una gran festa al recinte firal de Ca n’Oliveras en honor a Santiago

777

L’associació cultural Renacer Boliviano de Martorell va aplegar la comunitat boliviana local i d’altres punts de la geografia catalana aquest dissabte a través d’una festa dedicada a Santiago a la nau 2 de Ca n’Oliveras. Els assistents van gaudir des de primera hora de la tarda i fins la matinada amb una exhibició dels balls tradicionals, una missa, un sopar de germanor i ball. Per a l’entitat, que participa activament en diversos actes de la vida cultural martorellenca, aquesta festa mostra la cultura boliviana a tothom.

Grups de balls tradicionals bolivians de Barcelona com Tinkus San Simón, Fraternidad Caporales i Salay Wiñay Inti i els amfitrions martorellencs del grup de ball Caporales de Renacer Boliviano van saltar al mig de la pista fent una exhibició dels ornamentats vestits i dels balls típics del país andí. Va ser tot just després d’una missa i una ofrena dedicada a Santiago, de gran devoció entre aquesta comunitat, i davant la proximitat del dia del sant, el 25 de juliol.

Lourdes Linares, la presidenta de Renacer Boliviano, comentava que “l’entitat la composem unes 50 persones, però en celebracions com aquesta se n’afegeixen moltes més, tant de Martorell com de Barcelona i d’altres indrets”. Aquesta és, per ella, la manera de mostrar que la seva comunitat “és molt activa i aglutinadora, ja que portem fins aquí persones de l’Equador, del Perú, de Colòmbia o de Xile, de comunitats africanes i també autòctons, que se sorprenen molt dels nostres balls i cultura”.

Linares: “venim a donar-nos a conèixer, a conviure i a integrar-nos”

A més de celebrar Sant Jaume o Santiago, Renacer Boliviano participa en d’altres celebracions locals: “som a la rua del Carnestoltes, expliquem contes al Centre Cultural a través d’Òmnium Cultural i fem la Historia de Vida a col·legis com La Mercè o el Vicente Aleixandre, on expliquem la nostra història, cultura, aliments, com vivim i com vam arribar aquí”. Linares avança que “per la Festa Major farem una activitat conjunta amb els Capgrossos de Martorell i comunitats africanes locals, perquè volem donar-nos a conèixer, però també tenim clar que venim a conviure, a integrar-nos i a aprendre el català!”.

Fonollosa: “la barreja de cultures ens enriqueix”

La festa la van seguir més de mig miler de persones, i va comptar amb una recepció a l’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa i els regidors de l’equip de govern Adolf Bargués, Josep Casasayas i Míriam Riera, que van rebre una condecoració referent a la festa de Santiago per part de l’organització. Fonollosa va destacar que “és fantàstic que persones com les que integreu la comunitat boliviana a Martorell s’agrupin per celebrar les seves festes. És molt interessant, de la mateixa manera que és important que acolliu la nostra cultura com a pròpia. La barreja de cultures ens enriqueix”.