‘Ressò Sardanista’ commemora 2.000 programes en antena amb un especial al carrer

949
resò-sardanista

El programa més veterà de Ràdio Martorell, Ressò Sardanista, ha celebrat aquest dissabte 2.000 programes. Els seus presentadors, Màrius Escoda i Salomé Miró, han fet un programa especial en directe, de 9.00 a 13.00h, des de la plaça de les Cultures. A continuació, han anat a dinar amb el oients al Restaurant Aqqua. Per l’Aplec del Roser, la Cobla Marinada estrenarà la sardana Ressò de Martorell 2.000, de Maria Teresa Monclús, dedicada al programa.

Fa 35 anys que en Màrius Escoda, fundador i president de la Secció Sardanista de Martorell, presenta el programa de sardanes de Ràdio Martorell Ressò Sardanista. “Des del 91.2 de la FM contribuïm a la divulgació del món sardanista, setmana rere setmana, amb una seixantena de trucades setmanals d’oients fidels que voten la sardana de l’any o dediquen peces als seus amics, familiars i coneguts”, ha dit Escoda, qui durant tres dècades ha compartit micròfons amb Eulàlia Carafí, Montserrat Ariza, Montserrat Esteve, Ester Fortuny o Salomé Miró, actual veu femenina del programa.

El programa 2.000 ha comptat amb la visita en directe de l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera. “Un del actius més importants de la nostra ràdio és tota la xarxa de col·laboradors fidelitzats, que es noten aquesta emissora com a seva, i fa que hi hagi aquest ambient familiar en els programes que feu”, ha dit Fonollosa. La regidora Riera ha destacat el valor que té el programa, no només pels anys en antena, sinó també perquè “acosta la cultura catalana amb molta qualitat i amb complicitat amb els oients”.

Efemèrides del programa

Segons ha recordat Escoda, “altres programes especials han estat el número 500, amb 12 hores de programació ininterrompudes, el 700 amb 30 hores de sardanes en directe i una ballada a la plaça de la Vila, el programa 1.000 que es va celebrar amb un concert a càrrec de la Cobla Ciutat de Cornellà i el 1.500 amb una ballada de sardanes amb la Flama de Farners i un sopar de germanor a la plaça de les Cultures”.

Homenatges i reconeixements

El 1990 l’Ajuntament de Martorell li va brindar un gran homenatge a Martorell per la seva tasca de servei a la cultura catalana. Durant aquest reconeixement, el compositor martorellenc, Daniel Gasulla li va regalar la sardana L’amic amatent i el compositor Tomàs Gil Membrado de l’Horta de Sant Joan, la sardana El bon burxeta. En Marius Escoda, va rebre el 2007 a Encamp la Grandalla d’Argent de l’entitat sardanista andorrana.

Martorell Ciutat Pubilla

L’any 1992, Martorell va ser nomenada a Mollet del Vallès Ciutat Pubilla de la Sardana. És per això que en Màrius va decidir deixar la colla d’Esparreguera per embarcar-se en aquest nou repte que es va fer realitat el 1993 durant la Fira de Primavera. La Secció Sardanista de Martorell, amb en Màrius al capdavant, van aconseguir durant aquell any erigir un monument dedicat a la sardana al passeig de Catalunya, van editar un disc de sardanes, un concurs extraordinari de sardanes revesses, un concurs de colles sardanistes, ballades, la flama de la sardana va arribar al Pont del Diable en tren d’època, la mascota del pubillatge va ser el dimoni de Martorell. La lliçó magistral va ser llegida per l’escriptor cornellanenc, Ignasi Riera i el missatge al món sardanista el va fer la cantant, Núria Feliu.