Roger de Gràcia: “Cuba és una illa fascinant, t’atrapa, però no l’acabes d’entendre mai”

1320

El periodista Roger de Gràcia ha presentat aquesta tarda la seva primera novel·la, 60 dies a Cuba, sobre la història d’una parella en crisi que tria la caòtica illa per començar a trencar la seva relació. Mojitos, boleros, anècdotes i rialles han omplert la sala polivalent de la biblioteca. Hi ha assistit el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

En Roger i l’Amanda decideixen passar dos mesos a Cuba, viatjant per separat i donant-se absoluta llibertat per gaudir de l’illa i aclarir la seva situació sentimental. Es retrobaran al final del periple per saber si volen seguir el seu projecte comú. El llibre es basa en la història real del propi autor, qui va recórrer l’illa caribenya fa 10 anys amb la seva parella d’aleshores. Les 500 pàgines de diari que va redactar en aquella ocasió li ha servit com a base per a aquest llibre.

Roger de Gràcia ha definit la novel·la com “una història de personatges perduts que busquen trobar-se i trien Cuba per tocar fons, per complicar-se la vida i que l’illa els doni la solució a les seves preguntes”. Els protagonistes són “un caos intern que lliga perfectament amb el caos de Cuba”, un país que “et transporta 50 anys enrere”.

Confessa que ha escrit ara el llibre per temor a que s’estigui acabant el que allà hi va viure. “Cuba és fascinant, única al món, t’atrapa per la seva gent, la seva geografia i la seva història, però no l’acabes d’entendre mai, per això quan surts de l’illa penses que hi has de tornar”. Descriu un indret on les vivències del poble i el discurs oficial sovint divergeixen, on no hi ha llibertat d’expressió, l’economia submergida és supervivència, i els turistes són “dolars amb potes” que difícilment es relacionen de forma autèntica amb els autòctons.

Un reguitzell d’anècdotes explícites, explicades amb el seu particular humor, que combinen tendresa, amor i promiscuïtat sense complexos.

La presentació ha acabat amb una audició de boleros típics cubans interpretats per Tuhanet González (veu) i Gerard Bernadàs (guitarra).

Roger de Gràcia (Barcelona, 1975) és periodista, i ha treballat de guionista i presentador en diferents mitjans, com Catalunya Ràdio, Ràdio Barcelona, RAC 1 i TV3. Caçadors de paraules (2007) i Maleïts amics (2008) són les seves publicacions anteriors.