Rovira i Benavente imparteixen un curs per aprendre a elaborar l’arbre genealògic familiar

899

Ramon Rovira i Ramon Benavente, membres de la Societat Catalana de Genealogia, han impartit avui a El Círcol un curs d’introducció a aquesta disciplina, que estudia l’ascendència i descendència d’una persona o família. L’activitat ha estat organitzada pel Centre d’Estudis Martorellencs, dins la 21a Setmana de la Ciència.

La genealogia estudia els llinatges i en determina els seus parentius i aliances mitjançant documentació provada. Implica la recopilació dels noms de parents tant vius com difunts, i estableix la relació entre ells, per tal de construir un arbre o taula genealògica, que es pot plasmar de manera ascendent o descendent.

Rovira i Benavente han instruït els assistents al curs en com seleccionar les fonts documentals, a quines institucions i arxius cal adreçar-se, les eines a l’abast que ofereix Internet i els programes informàtics especialitzats en l’elaboració de quadres genealògics.

El primer punt de partida, segons Ramon Benavente, és la informació oral que “ens connecta amb la primera baula generacional, així com documentació, esqueles, recordatoris, dni o llibre de família”. D’aquesta manera, obtenim “un primer arxiu particular que, posteriorment, podrem contrastar i ampliar recorrent als arxius civils o eclesiàstics. Amb aquest primer pas, no ens endinsarem gaire més enllà del segle XIX. Si volem seguir avançant en la nostra investigació, haurem de visitar presencialment arxius d’altres poblacions”.

Des de casa, a través d’Internet, “es poden consultar els llibres sacramentals conservats de l’Arquebisbat de Tarragona i el Bisbat de Girona, així com la documentació de l’església mormona”, ha desvetllat Rovira, qui es va apropar a la genealogia a través d’unes primeres notes del seu besavi i va acabar descobrint que gairebé totes les masies de Gelida formaven part de la seva família.

“A mesura vas rescatant de l’oblit els teus avantpassats i els vas situant al seu lloc concret de la història, els fas més propers a tu, deixen de ser anònims. Però malgrat investiguis, sempre hi haurà molts que quedaran a la part fosca d’aquesta xarxa generacional”, ha reflexionat Benavente per deixar palès que la genealogia és una disciplina inabastable.

Durant el curs, s’han facilitat els materials per a la realització de pràctiques, guiades pels dos docents, així com un extens dossier.

La segona sessió per a inscrits tindrà lloc el proper dissabte 26 de novembre, de 9.30 a 13.30h. “En aquesta segona part ensenyarem a fer buidatges, és a dir, com destriar d’un document aquella informació que ens pot fer avançar la teva investigació i fer un regest del que realment importa per seguir retrocedint”, ha reblat Benavente.