Salut acredita els equips d’atenció primària de Martorell per la qualitat assistencial

566
Acreditacions EAP
Acreditacions EAP

El Departament de Salut ha lliurat aquest matí a Barcelona els certificats d’acreditació a un total de 130 equips d’atenció primària (EAP) de Catalunya per la seva bona pràctica assistencial, entre ells els de Martorell. Amb aquests ja són 369 els EAP de Catalunya acreditats, que suposen la pràctica totalitat, ja que els equips nous s’acreditaran de manera progressiva.

Durant l’acte de lliurament dels certificats, -que s’ha fet a l’Auditori AXA de Barcelona i que ha aplegat prop d’uns 600 professionals-, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat “l’aposta per l’atenció primària com a eix vertebrador del sistema de salut”, i alhora com a “peça clau per millorar l’estat de salut i el benestar de la població”. Vergés ha subratllat “l’esforç dels equips”, i ha aplaudit “l’entusiasme i l’orgull d’equip” amb què els professionals han recollit els certificats.

L’objectiu de l’acreditació és impulsar la millora contínua de la qualitat en l’atenció primària de salut. Sole Rosende, adjunta a la direcció de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Martorell, ha explicat que s’avaluen 347 aspectes, inspirats en “estàndards europeus, de bona pràctica assistencial com el lideratge, la planificació, la gestió de l’equip, la satisfacció dels pacients o les aliances i la gestió dels recursos. Són requisits que hem de complir amb excel·lència i qualitat per poder superar aquesta auditoria”. Rosende ha volgut agrair la tasca dels professionals i la confiança dipositada pels usuaris.

Sole Rosende, adjunta direcció ABS Martorell

Un cop assolida l’acreditació, -condició imprescindible per formar part de la xarxa pública d’atenció primària i que s’ha de renovar cada quatre anys-, els equips d’atenció primària han d’implantar plans de millora en aquelles categories que han obtingut un resultat més feble, i posteriorment es fa un seguiment de la seva evolució.

Aquest sistema d’acreditació va ser impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, elaborat per professionals experts en atenció primària i en metodologia d’avaluació de la qualitat, amb el consens de les societats científiques, col·legis professionals i patronals. L’acreditació d’equips d’atenció primària comprèn les activitats desenvolupades per aquests equips, tant de Medicina de Família, Pediatria, Infermeria, Treball Social i Odontologia i en els vessants, tant assistencials, com preventius, educatius i de promoció de la salut.

Acreditacions EAP

Catalunya va ser pionera a Europa a implantar un sistema d’acreditació l’any 1981, iniciat llavors en l’àmbit dels centres d’atenció hospitalària aguda. Actualment tots els hospitals, públics i concertats, estan obligats a acreditar la seva qualitat amb aquest model.

En aquesta línia innovadora, l’experiència assolida en l’acreditació d’hospitals es va traslladar a partir del 2014 als equips d’atenció primària de Catalunya, una experiència inèdita a l’Estat. Els resultats obtinguts en les avaluacions fetes fins ara superen amb escreix el nivell fixat pel Departament de Salut. El fet que l’acreditació s’apliqui de manera continuada afavoreix que el nivell de qualitat augmenti de manera racional i progressiva.

Catalunya, doncs, continua a l’avantguarda apostant per un projecte de garantia de qualitat de l’atenció amb una clara orientació al ciutadà i usuari del sistema.