‘Samhain’, aires irlandesos a la primera novel·la de la martorellenca Henar Casal

1158
Henar Casal, presentant 'Samhain', la seva primera novel·la
Henar Casal, presentant 'Samhain', la seva primera novel·la

La martorellenca Henar Casal ha presentat aquest dimecres a la Biblioteca Martorell el seu primer llibre, la novel·la titulada Samhain. Relacions familiars, fantasia, humor i drama són alguns dels ingredients de l’obra, que l’autora ha anat cuinant durant els darrers vuit anys. L’il·lustrador hospitalenc Roger Bonet va fer-ne la presentació, acompanyat del regidor de Cultura, Sergi Corral.

Samhain és el nom d’una festivitat d’origen celta que commemora la fí del període de les collites, el 31 d’octubre, i que ha servit de base per a la celebració del Halloween als països saxons. Aquest terme ha estat font d’inspiració per ambientar una part de les 714 pàgines que composen la primera creació literària d’Henar Casal, publicada per l’editorial Caligrama. I és que una part de la història transcorre, en part, a Irlanda. L’autora ha explicat que “és així perquè Irlanda és un país que m’agrada molt. M’interessa la seva cultura, el seu folklore i la seva gent. A més, he conegut molts irlandesos que m’han assessorat a l’hora de fer el llibre”.

La protagonista de la història és la Clara, una barcelonina que s’apunta a un programa d’intercanvi de metges joves a la Unió Europea per trobar feina i que és destinada a Caher Maiden, un poble imaginari que l’autora ubica al sud de l’illa. Allà farà de metgessa i coneixerà pacients i veïns plens de misteris que s’aniran resolent a mesura que les pàgines avancen. Barcelona també apareix a la història amb “espais clau per al desenllaç, com ara l’Hotel Vela o el Palau Sant Jordi”.

Henar Casal, autora de Samhain

Segons l’autora, “a Samhain hi trobareu relacions familiars, fantasia, humor i drama. Pot ser una lectura idònia per llegir a la platja, i resultarà molt entretinguda al lector, que s’identificarà molt amb els personatges, que són molt humans”.

Henar Casal, autora de Samhain

Casal, que treballa d’administrativa i que també ha treballat com a il·lustradora i en el sector de turisme, ha dit que ha trigat vuit anys a publicar Samhain, dos per escriure-la i sis per anar reescrivint-la diverses vegades fins que he decidit que així es quedava i que ja no la tocava més”.

Henar Casal, autora de Samhain

Actualment, ja està treballant en una segona novel·la, de la que ha avançat que “serà d’una temàtica molt diferent a la d’aquest llibre”.