Sánchez: “A Idinàmics fomentem la improvisació per sortir de la zona de confort i créixer personalment”

1256
Luismi Sánchez, president d'Idinàmics
Luismi Sánchez, president d'Idinàmics

Neix una nova entitat a Martorell que vol fomentar la improvisació teatral -coneguda popularment com la ‘impro’-, com a forma de creixement personal. Aquest és el principal propòsit d’Idinàmics, que presideix el masquefí Lluis Miquel Sánchez i a qui acompanyen a la junta Margarita Barbero i Joel Sánchez.

Després de col·laborar amb diverses entitats locals, Sánchez ofereix un espai per donar a conèixer la ‘impro’ i fer possible que la gent li perdi la por i l’experimenti. Al marge de fomentar la creativitat artística, treu les persones de la seva zona de confort i les dota d’unes eines que els poden ser molt útils a l’hora de resoldre problemàtiques del dia a dia, sigui a nivell personal o laboral.

Què és Idinàmics?

És una associació que té per finalitat fer improvisació. Ens agrada la ‘impro’ i ens hem format en escoles de Barcelona. Jo sóc veí de Masquefa però he col·laborat molt aquí amb entitats de Martorell, i ara volem donar a conèixer aquest format teatral, que la gent el provi i l’experimenti.

Com definiries el concepte d’improvisació teatral?

Improvisar no és exactament dir el que em sembla d’una manera boja, no és tampoc voler ser graciós o oportú ni és explicar acudits…bàsicament la seva estructura és construir petites històries a partir d’un imput: per exemple, d’una paraula o d’una frase del públic. Les situem en un lloc, creem uns personatges i un objectiu, estructurem uns conflictes i arribem a un desenllaç que convé que sigui més o menys coherent. I ho estructurem seguint el gènere cinematogràfic o com a situació quotidiana.

Luismi Sánchez, president d'Idinàmics

Improvisar requereix d’un gran esforç al moment?

L’Impro és el moment, és l’ara. Com que no tens planificada una història, no portes preparat de casa un desenllaç. La sensació que experimentes és que estàs aquí i ara, i això dóna una llibertat molt gran. Com a creixement personal, estar atent, concentrat i jugar al moment és bastant alliberador, un bon descobriment i un bon punt de partida per a d’altres activitats. Has d’estar molt concentrat en allò que estàs fent, en allò que et diuen…En general estem una mica dispersos, amb molta informació i coses a la vegada, i pot ser un punt de partida per fer quelcom concret. La paradoxa és que en la ‘impro’ fas moltes coses a la vegada, però les fas en l’instant concret. Improvisar és jugar, bàsicament. I l’actitud de l’improvisador, més que mostrar una gran actuació, és la de jugar. Intentem que aquestes històries durin entre 4 i 6 minuts. No són preparades, però sí que hi ha una estructura de personatges amb unes característiques emocionals.

Notes que ha progressat molt, aquests darrers anys?

Sí, és un format molt més conegut. Hem tingut una tendència que prové de l’Amèrica Llatina i dels Estats Units. Costa una mica d’entrar-hi, però cada cop hi ha més sales a Barcelona que la posen en pràctica. Va in crescendo, i això és una bona notícia.

Quins beneficis té, la improvisació?

La ‘impro’ es pot utilitzar des d’un punt de vista estrictament teatral, i això està molt bé. Però també treballa certes qualitats que són molt interessants i que es poden extrapolar a la vida diària: a la feina, a la família o amb la parella.

24a Trobada d'Entitats
24a Trobada d’Entitats

Per què i quines són?

Doncs perquè treballa la creativitat, l’escolta, l’atenció, l’ego, el control del cos, la relaxació, l’assertivitat o el silenci. Es genera una connexió cerebral que fa que remoguis molt les teves neurones i desperta certes habilitats que són molt interessants per portar-les cap a la teva vida diària. Gairebé diria que m’interessa més aquesta part de creixement personal i lúdica, molt interessant per a joves, adults i gent gran, que no pas l’escènica.

Què frena la gent a fer més ‘impro’?

La limitació principal que no et deixa fluir és la mateixa por. La por al què diran, a no ser reconegut, a veure’s obligat a fer-ho bé. Traspassar aquesta por és fonamental, i suportar-te en la confiança i en la pràctica. Ara que està tant de moda el concepte de la zona de confort, cal dir que sortir-ne és l’única manera de créixer i de trobar-te amb tu mateix i de resoldre problemes. La zona de confort és molt rutinària i regular, des de la qual difícilment podràs tirar endavant.

Luismi Sánchez, president d'Idinàmics

Teniu algun espai físic de reunió?

Som un grup de persones que assagem als parcs, cosa que té la seva gràcia per començar a desinhibir-te. Però per donar una mica més de rigor, volem treballar des d’un local. En aquest sentit, l’Associació de Veïns de Torrent de Llops i Rodalies ens acaba de cedir, els dissabtes al matí, un espai per assajar al seu local. Hi serem allà des de les 10.00h i fins a les 14.00h, aproximadament.

D’on prové el nom d’Idinàmics?

Idinàmics fomenta la impro, però des de l’entitat no estem tancats a obrir altres línies d’activitats de creixement personal o de teatre més clàssic. Idinàmics era una paraula més oberta i engrescadora que dona més possibilitats a fer més coses.

Què us agradaria fer?

Ens agradaria donar a conèixer l”impro’ fent algun taller per a gent jove, pares i mares d’infants, gent gran…Volem que experimentin, que vegin de què va. Solem fer coses amb 2, 3 o 4 persones, i tant podem desplegar un format escènic amb públic com crear una dinàmica en una empresa amb un grup de treballadors.

Tot i ser nous, ja heu col·laborat amb altres entitats de Martorell.

Hem participat amb l’Aula de Teatre, amb la que personalment he estat uns 3 anys, i estem oberts a fer amb ells coses complementàries. També hem col·laborat com a part tècnica de llum i so amb el TIM Teatre. Vam fer el túnel del terror amb l’associació de comerciants Fem Vila, una obra de teatre sobre la bruixa Àngela Benaca o, a títol personal, vaig ser speaker de les presentacions del Club Volei Martorell Femení durant dues temporades seguides. Ara estem col·laborant amb el Fem Dansa en l’espectacle que tindrà lloc el dia 8 de novembre a El Progrés a les 21.00h, junt amb altres entitats.

Com es poden posar en contacte amb vosaltres les persones de Martorell i rodalies interessades en explorar la seva capacitat d’improvisació?

A part de trobar-nos els dissabtes al local de l’AV Torrent de Llops, trobareu més informació a l’espai web https://idinamics.webnode.es.