Sandra Duque, infermera de l’Hospital de Martorell, finalista dels premis de la revista ‘Enfermería en Desarrollo’

2524
Sandra Duque, infermera
Sandra Duque, infermera

La infermera de l’àrea de Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Sandra Duque, ha quedat finalista als premis de la prestigiosa revista especialitzada Enfermería en Desarrollo pel treball ‘Valoració del coneixement en teràpia inhalatòria del personal d’infermeria d’un hospital comarcal’. Duque centra el seu estudi en l’observació i detecció de les errades que tant professionals com pacients cometen a l’hora de fer servir els inhaladors.

Sandra Duque va endinsar-se en aquest estudi quan va detectar una dada sorprenent mentre treballava en els seus estudis del màster de Pacient Crònic Complexe. “Vaig descobrir que només el 15% dels professionals d’infermeria feia correctament les tècniques d’inhalació i vaig adonar-me que jo també cometia errades importants”, ha explicat.

Sandra Duque, infermera de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

A través d’aquest estudi d’observació i anàlisi, Duque va desxifrar tres errades comunes en aquestes pràctiques: “el pacient no acostuma a buidar els pulmons abans de fer una inhalació, aquesta es fa de manera interrompuda i no s’espera el temps necessari de 30 a 60 segons entre dues inhalacions consecutives”. Aquestes són “les errades que majoritàriament pacients i infermers cometen i que provoca que l’efectivitat del fàrmac baixi moltíssim” ha assenyalat.

Sandra Duque, infermera de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

Sandra Duque afirma que, més enllà del creixement i ambició personal, va presentar candidatura als premis de la revista Enfermería en Desarrollo per donar nom i visibilitat a l’Hospital Sant Joan de Déu i al municipi. “Volem que la gent vegi que Martorell treballa, que també fa coses, i que com a infermeres de l’hospital busquem formar-nos i preparar-nos continuadament”.

Sandra Duque, infermera de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

El competidor de Duque en aquests premis és Carlos Santón, responsable d’infermeria de l’Equip d’Atenció Primària del Centre de Salut de La Chopera, a Alcobendas (Madrid) amb la candidatura ‘Potenciar el paper de l’infermeria en Atenció Primària. Triatge del pacient sense cita prèvia’. Els guanyadors de cada categoria es coneixeran en l’acte d’entrega dels premis el proper 23 de novembre al teatre Fernando Rojas del Circuit de Belles Arts de Madrid.