Sant Genís de Rocafort complirà 975 anys dissabte i el CEM engega un cicle d’actes divulgatius

4011
Sant Genís de Rocafort
Sant Genís de Rocafort

El proper dissabte 8 d’abril se celebraran els 975 anys de la fundació del monestir de Sant Genís de Rocafort. Per commemorar l’efemèride, el Centre d’Estudis Martorellencs ha confeccionat un calendari d’activitats entre els dies 8 d’abril i 14 de maig. L’exposició, el taller d’escriptura medieval i les dues conferències previstes es faran a la Biblioteca Martorell, i una visita guiada a l’edificació tancarà el cicle.

Aquest dissabte (11.00h) s’inaugurarà a la Biblioteca l’exposició ‘Sant Genís de Rocafort. Un monestir benedictí del segle XI a Martorell’, que mostra “el document fundacional del monestir, les persones que al llarg dels diferents segles han viscut allà, les construccions que hi ha hagut, les excavacions fetes i com es planteja el seu futur”, explica el vicepresident del CEM, Alfred Mauri.

Alfred Mauri, vicepresident del Centre d'Estudis Martorellencs

Mitja hora més tard, Octavi Aluja farà un taller d’escriptura medieval per a petits i grans, d’aproximació a la feina dels copistes i escrivents dels temps en els que encara no existia la impremta, tot practicant en la cal·ligrafia amb un càlam o ploma de canya i el tinter amb tinta vegetal.

Dues conferències i una visita guiada

El dia 26 d’abril (19.00h), els arqueòlegs Alfred Mauri, Pablo del Fresno i Josep Socorregut impartiran la conferència ‘Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida: història, arqueologia i futur’. Posteriorment, l’11 de maig (11.00h), l’historiador i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona Josep Hernando parlarà d’‘El monaquisme medieval a Catalunya’.

El punt i final arribarà el 14 de maig amb una visita guiada, gratuïta i oberta a tothom sense inscripció prèvia, per pujar al monestir de Sant Genís de Rocafort, tot caminant des del pont d’Anoia, amb sortida a les 10.00h.

Sant Genís: el mausoleu dels Castellvell

El 8 d’abril de 1042 és la data documentada en la que els senyors de Castellvell van decidir fundar el monestir de Sant Genís de Rocafort “per a que servís de mausoleu de la família, un fet molt habitual en aquells temps feudals, i que alhora mostrés el seu prestigi, religiositat, fe i poder”. L’edificació dona el tret de sortida a l’anomenada demarcació de Sant Genís de Rocafort” i explica Mauri que “va esdevenir la part monàstica d’un conjunt que completava sota seu la parròquia de Santa Margarida”.

Alfred Mauri, vicepresident del Centre d'Estudis Martorellencs