Sant Genís de Rocafort protagonista de les Jornades Europees de Patrimoni

979

El monestir benedictí de Sant Genís de Rocafort és l’element patrimonial protagonista de les Jornades Europees del Patrimoni que se celebren aquest cap de setmana. Aquest diumenge s’ha fet una visita al monument i a l’exposició que, des del passat 2 d’octubre està instal·lada al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric “La Caserna”. El proper 23 d’octubre, a les 20.00 hores, es presentarà la guia Conèixer Sant Genís de Rocafort.

El Centre d’Estudis Martorellencs, en col·laboració amb Museus de Martorell i l’Ajuntament, organitza l’exposició Sant Genís de Rocafort: un monestir benedictí del segle XI a Martorell, que es podrà visitar durant els mesos d’octubre i novembre al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric “La Caserna”. Paral·lelament, avui diumenge s’ha programat una visita comentada a l’exposició i a Sant Genís de Rocafort on hi ha participat una cinquantena de persones.

Conegut popularment com a castell de Rocafort, les restes corresponen, en realitat, a un monestir benedictí fundat el 1042 pels senyors de Castellvell de Rosanes amb la voluntat de convertir-lo en panteó familiar. El monument ha estat envoltat de llegenda, considerant que es tractava d’una fortificació dels templers. Una llegenda, segons ha dit el president del Centre d’Estudis Martorellencs, Alfred Mauri, “que explicava equivocadament que les creus que decoren els sarcòfags encastats al mur lateral de l’església corresponien a aquest ordre”.

Recentment, el monestir de Sant Genís de Rocafort ha sigut objecte d’obres de consolidació de tot el conjunt monumental, gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament de Martorell i Abertis Autopistas que ha aportat l’1% cultural de la Llei de Patrimoni Històric del Ministeri de Foment. Coincidint amb les obres, el Centre d’Estudis Martorellencs va fer una primera fase d’excavació arqueològica, finançada per la Diputació de Barcelona, que “ha abastat l’àmbit de l’església i dues cales de prospecció als extrems nord i sud”, explica Mauri.

A més de l’exposició i de la presentació de la guia Conèixer Sant Genís de Rocafort, el priorat també disposarà d’un espai a Internet creat pel Centre d’Estudis Martorellencs on es podrà consultar la informació històrica, la relativa a l’evolució de la recerca i les activitats de divulgació referides al monestir, Santa Margarida i al territori de l’antic priorat, que està actiu des d’aquest 11 d’octubre i que permetrà fer visites autoguiades a Sant Genís mitjançant el QR.

Sant Genís de Rocafort també protagonista de la Setmana de la Ciència 2015

El proper mes de novembre se celebrarà la Setmana de la Ciència i, des de Museus de Martorell s’ha preparat dues activitats amb el Monestir benedictí com a protagonista. El diumenge, 15 de novembre, d’11.00 a 18.00 hores, es farà l’activitat adreçada a famílies amb infants a partir de 3 anys destinada a recrear la vida civil i militar del segle XIV a Catalunya. L’activitat es farà a l’entorn del pont del Diable i anirà a càrrec del grup de reconstrucció històrica Sagramental Sant Genís de Rocafort.

Finalment, dissabte 21 de novembre, a les 18.00 hores, a La Caserna hi haurà la tertúlia Recerca i recreació històrica. Hi participaran el Centre d’estudis Martorellencs, els Miquelets d’Olesa, el Grup d’Estudis de Muntanya Antiga, regiment Pirinenc núm.1 de Catalunya Companyia d’Esquí, Associació Projecte Phoenix, grup de reconstrucció històrica de la Tarraconense, KuanUm! Patrimoni interessant i divertit i el Sagramental Sant Genís de Rocafort.

Totes les activitats són gratuïtes i, per a més informació podeu contactar a través del telèfon 93 774 22 23 o del correu electrònic museus@martorell.cat