Santi Borrell presenta ‘Mar da morte’, un collage poètic sobre el desastre del Prestige

1274
Presentació 'Mar da morte'
Presentació 'Mar da morte'

El poeta Santi Borrell ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca Martorell el seu tercer poemari titulat Mar da morte (Edicions de Pedra). Un llibre sobre el desastre del petrolier Prestige a la costa gallega l’any 2002, escrit en català i traduït simultàniament al gallec pel poeta Amauta Castro. Hi barreja la poesia, la poesia visual, teatre, periodisme, assaig, història i crítica política. L’acte ha estat organitzat per la Fundació Francesc Pujols per celebrar el Dia Mundial de la Poesia.

A través dels seus versos, Borrell denuncia com el govern va gestionar la catàstrofe ecològica. El llibre qüestiona el model de consum capitalista, un sistema que, segons ha dit, ha portat el món occidental a un consum d’energies i de matèries il·limitat, cosa que provoca conflictes ambientals i climàtics, a part dels conflictes socials i de crisi. A més, l’autor critica el model polític espanyol, que va negar l’auxili d’un petroler que estava naufragant davant la costa gallega, segons ha afirmat.

Santi Borrell, autor del llibre

Mar da morte està escrit des de la tristor i la indignació, però reflecteix també l’altra cara de la moneda: la solidaritat expressada pels milers de voluntaris que van ajudar a treure el xapapote, alguns arribats de molt lluny. Sacseja el lector davant la indiferència amb què oblidem els desastres que marquen les nostres vides.

Santi Borrell, autor del llibre

A la presentació, Borrell ha estat acompanyat del regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, la presidenta de la Fundació Francesc Pujols, Assumpta Clopas, i la tècnica de Cultura, Josefina Canals, qui ha llegit algun dels poemes del llibre.

Sobre l’autor

Santi Borrell (Vilafranca, 1972) es va estrenar com a poeta el 2010 amb el llibre Els dies a les mans. El 2013 va publicar Fragments d’una pedra, llibre que va presentar a la Torre de les Hores, ara fa tres anys, i que recull els seus pensaments entre 2004 i 2010. El 2016 va editar La història del cava, publicat per l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, i que va rebre el Premi al Millor Llibre d’Història de Vins. Ha estat organitzador de festivals de poesia com la Kinzena Poetika a Vilafranca i el Festival de Poesia a les Caves de Sant Sadurní d’Anoia. També ha promogut llibres col·lectius com Poetes a la xarxa i Poesia a la frontera (antologia de poetes en llengua catalana, aragonesa i castellana).