Satisfactori primer Punt Lila per Festa Major, un espai contra les agressions sexistes i masclistes

1310
Punt Lila. Lectura del manifest a la Festa Major
Punt Lila. Lectura del manifest a la Festa Major

El Col·lectiu Jove El Bloc fa una valoració satisfactòria del primer Punt Lila que va instal·lar a Martorell la passada Festa Major. El Punt Lila és un espai d’informació i suport per a persones víctimes d’alguna agressió, física o verbal, de caràcter masclista, sexista o LGTBIfòbica, que pugui produir-se en el transcurs de celebracions festives i lúdiques. Durant dues nits -15 i 16 d’agost- es van desplegar al carrer de Josep Vilar una desena de voluntàries amb aquest objectiu.

El Bloc és a punt de constituïr-se com a entitat de Martorell, però prèviament ja s’ha presentat en societat a la població a través de la que serà una de les seves accions: el Punt Lila. Una eina que vol visibilitzar les agressions físiques o verbals de caràcter masclista, sexista o LGTBIfòbica que es poden produir durant la celebració d’actes festius, i que fa una primera atenció i assessorament a les seves víctimes.

Clara Flores és una de les voluntàries d’El Bloc i del Punt Lila, i explica la filosofia amb la que neix aquest punt d’informació, atenció i assessorament.

Clara Flores, membre del Punt Lila i del Col·lectiu Jove El Bloc

La Festa Major va ser la primera gran pedra de toc pel Punt Lila, tot i que anteriorment el col·lectiu ja s’havia instal·lat durant la Fira de Primavera. Una desena de voluntàries van col·locar una carpa al carrer de Josep Vilar per informar tothom del servei. Flores destaca que la gent hi va anar per demanar informació i agrair que per primer cop hi hagués aquest servei, i remarca que, com a resultat global, la tasca va ser força positiva perquè no hi va acudir cap víctima d’agressió.

Clara Flores, membre del Punt Lila i del Col·lectiu Jove El Bloc
Punt Lila a la Festa Major
Punt Lila a la Festa Major

L’Ajuntament de Martorell, i més en concret la regidora de Benestar Social i Joventut, dona suport a la iniciativa i la regidora Cristina Dalmau també valora satisfactòriament el seu funcionament. Dalmau remarca que des de la seva àrea ja fa temps que estaven treballant per donar resposta a aquesta problemàtica quan va sorgir la proposta del Col·lectiu Jove El Bloc. Des d’aquest moment, la institució municipal i la futura entitat treballen en la mateixa línia.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut de l'Ajuntament de Martorell

El servei va funcionar durant les dues nits en les que es van celebrar concerts al carrer de Josep Vilar -dimecres 15 i dijous 16 d’agost-, amb un ampli horari d’atenció, abans, durant i després de les actuacions musicals. Clara Flores.

Clara Flores, membre del Punt Lila i del Col·lectiu Jove El Bloc

Flores explica que en el trascurs de la primera nit de concerts es va esdevenir un incident quan un individu va llençar un got ple de cervesa cap a l’escenari en el moment en el que quatre integrants de l’entitat feien la lectura d’un manifest. Flores pensa que és una llàstima que es produeixin agressions com aquesta, però precisament aquest fet “demostra que el Punt Lila és un servei necessari en aquest tipus d’esdeveniments”.

Clara Flores, membre del Punt Lila i del Col·lectiu Jove El Bloc

Les voluntàries esperen repetir a les festes del Roser, a principis d’octubre. Un servei necessari, ara per ara, però com indica la regidora de Benestar i Joventut, Cristina Dalmau, “tant de bo en el futur no s’hagin de fer campanyes, perquè voldrà dir que s’ha acabat amb aquest tipus d’agressions”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Joventut de l'Ajuntament de Martorell

Des del Col·lectiu Jove El Bloc són a l’espera de regularitzar completament la documentació i constituïr-se ben aviat com a entitat de Martorell.