SEAT disposa de robots col·laboratius a la cadena de muntatge per estampar els noms als vehicles

1436
Robots col·laboratius a SEAT
Robots col·laboratius a SEAT

En la seva aposta per crear una fàbrica intel·ligent, digitalitzada i connectada, la planta de SEAT a Martorell ha implementat amb èxit dos singulars robots col·laboratius. Treballen en la part inicial de la cadena de muntatge i són els encarregats de posar a la part posterior dels cotxes els noms dels SEAT Ibiza i Arona al seu pas per la línia, sense detenir el procés i compartint espai amb els operaris.

Els dos robots col·laboratius, situats a banda i banda de la línia, col·loquen dos tipus de lettering: el del costat esquerre selecciona i col·loca els noms Ibiza i Arona en funció de quin d’aquests models passi per la línia, mentre que el del costat dret s’encarrega de situar les sigles FR dels vehicles que tenen aquest acabat. Tots dos robots tenen una mà dissenyada per agafar els diferents tipus de lletres mitjançant succió per ventoses, retirar el paper posterior protector, adherir-les al cotxe aplicant la força exigida, llevar el protector davanter i tirar-lo a un contenidor per al seu reciclatge.

A més, compten amb un sistema de visió artificial que usen en diverses ocasions en aquest procés per a realitzar un ajust fi de la posició amb el qual s’absorbeixen desviacions. Tot això mentre el vehicle avança per la línia de muntatge. Gràcies a aquesta novetat, l’operació es realitza automàticament i en moviment, sense necessitat de treballar a tacte parat.

La instal·lació està equipada amb un encoder o dispositiu de control que li permet adaptar-se a qualsevol canvi de velocitat de la línia, amb la complexitat que això suposa des del punt de vista de programació. Compartir el mateix espai de treball és el factor diferencial dels robots col·laboratius respecte dels industrials, a més d’una menor velocitat de moviment o la seva capacitat de reaccionar al contacte, per garantir en tot moment la seguretat de les persones que treballen al seu costat.

Dr. Rainer Fessel, director de la fàbrica de Martorell, afirma que “a SEAT avancem a pas ferm per col·locar-nos a l’avantguarda de la innovació. Els robots col·laboratius ens permeten ser més flexibles, més àgils i més eficients, i suposen una mostra més de la nostra decidida aposta per continuar sent un referent en Indústria 4.0”.

Robots col·laboratius a SEAT

Un referent de la Indústria 4.0

Al costat dels dos robots de lettering, la fàbrica té avui uns 20 robots col·laboratius en les àrees de muntatge, que donen suport a el treball en la línia, especialment en aquells llocs complicats ergonòmicament. Per exemple, recentment s’ha posat en marxa en la part final de la línia de muntatge un robot col·laboratiu que ajusta les motllures laterals dels SEAT Arona. En aquesta zona de muntatge, en la qual els vehicles passen sobre una via elevada, el robot compta amb un corró que aconsegueix aplicar la força adequada i en moviment per acabar de fixar aquestes peces.

En els últims anys, SEAT ha aplicat a tot el seu cicle de producció novetats tecnològiques com els propis robots col·laboratius o vehicles autoguiats (AGVs), combinats amb una gestió més eficient de dades gràcies a l’ús de la intel·ligència artificial, el big data o el blockchain, que permeten una fabricació més eficient, flexible i àgil.

La planta també compta amb més de 2.000 robots industrials que es troben en constant moviment. Totes aquestes novetats 4.0 conviuen amb els 8.000 treballadors de la fàbrica, que poden arribar a fabricar 2.400 vehicles cada dia, és a dir, un cotxe cada aproximadament 30 segons.