SEAT participa en un estudi pioner sobre nutrició i vida saludable

901
SEAT Empresa saludable
SEAT Empresa saludable

El Comitè Científic SEAT Empresa Saludable presenta MedCARS, el seu primer estudi sobre nutrició i vida saludable. Per primera vegada en la història, quatre entitats de la talla de SEAT, IrsiCaixa, l’Hospital Clínic, ITAE i científics de la Harvard TH CHAN School of Public Health, s’han unit per desenvolupar un estudi científic pioner a nivell mundial.

Experts científics i metges de primer nivell europeu i mundial com són la Dra. Patricia Such, el Dr. Bonaventura Clotet, el Dr. Ramon Estruch i la Dra. Mercedes Sotos-Prieto, van presentar divendres a Barcelona els resultats d’un estudi retrospectiu de els últims 20 anys a SEAT amb una mostra universal de 30.000 treballadors.

Amb la base d’aquest estudi retrospectiu, els membres del Comitè Científic de SEAT Empresa Saludable van anunciar també la posada en marxa del que serà el primer estudi conjunt sobre nutrició i vida saludable.

Per a Xavier Ros, vicepresident de Recursos Humans de SEAT i president del Comitè Científic SEAT Empresa Saludable, “és un veritable honor que SEAT lideri aquest projecte. Estem compromesos 100% amb la salut dels nostres treballadors i en els últims anys hem fet passos molt importants com és la construcció del CARS o la creació del Comitè Científic”. A més, Ros va voler donar les gràcies “als experts de nivell mundial per acompanyar-nos en aquest camí”.

Estudi retrospectiu pioner

Els serveis mèdics de SEAT compten amb historials mèdics dels seus treballadors dels últims 20 anys, una mostra aproximada de 30.000 persones que és, per tant, completament exportable a la població general. Un volum d’informació de gairebé 10 milions de dades de salut traslladables a tota la societat espanyola i europea.

IrsiCaixa i SEAT han analitzat aquest històric i les dades resultants en àmbits com el tabaquisme, el sobrepès, la hipertensió tractada, la hiperglucèmia, el colesterol, els triglicèrids, el consum d’alcohol o la pràctica d’esport, entre d’altres, han permès concloure que la salut dels treballadors avui és molt millor que fa 20 anys.

Tot i que els nivells respecte a 1998 han millorat en gairebé tots els àmbits, segueix havent dades significatives com que 4 de cada 10 persones tenen sobrepès actualment, que el 28% de la població segueix fumant o que el 48% de la població practica esport de manera habitual.

SEAT Empresa saludable

MedCARS, primer estudi conjunt

Els resultats de l’estudi retrospectiu han servit de base per iniciar MedCARS, el primer estudi de nutrició i vida saludable, que elaboren conjuntament SEAT i IrsiCaixa. L’estudi compararà dos grups de 300 treballadors voluntaris cadascun, 600 en total, als quals s’ha realitzat un reconeixement mèdic exhaustiu i una anàlisi de les seves conductes alimentàries. Un dels grups rebrà pautes per millorar els seus hàbits de vida i, després de sis mesos d’intervenció, es compararà la salut de tots dos grups per extreure conclusions sobre els efectes positius del grup que ha realitzat la intervenció. Aquestes característiques el converteixen en un estudi pioner a nivell mundial.

Les mesures inclouen també una anàlisi d’orina, sang i excrements; consells sobre nutrició, receptes i hàbits de vida saludable i esport; lliurament de cinc litres d’oli d’oliva i fruita seca mensual, gràcies a la col·laboració amb Borges; entrepà saludable durant la jornada laboral; oferta saludable en les màquines vending; descompte en supermercats, fruit de l’acord amb Veritas; tallers gastronòmics impartits per cuiners guardonats amb estrella Michelin i assistència dietètica i psicològica en forma de seminaris amb la col·laboració del centre ITAE.

SEAT celebra la ‘Healthy week’ i el primer any del CARS

La presentació d’aquest estudi coincideix amb la celebració de la Healthy week de SEAT. Del 23 al 27 d’abril, se celebraran activitats a la planta de SEAT a Martorell, com taller d’alimentació saludable, relaxació, primers auxilis, seguretat vial, donació de sang, entre d’altres. D’aquesta manera es vol conscienciar els 14.700 treballadors de la factoria.
El 25 d’abril es farà la taula rodona ‘Empresa i investigació en pro de salut i el benestar, amb els membres del Comitè Científic i Josep Pla, director del Centre ITAE de Psiquiatria i Psicologia.

A més, el CARS (Centre d’Atenció i Rehabilitació Sanitària) complex el seu primer any de vida. En aquest temps, s’han realitzat 45.000 activitats amb els professionals de SEAT a les diferents àrees d’especialització que inclouen des de ginecologia a traumatologia, passant per l’ergonomia, psicologia, rehabilitació, sala de fitness o àrea de proves d’esforç.