SEAT participa en un nou projecte europeu de biometà a partir de residus

1223
Foto: SEAT
Foto: SEAT

SEAT participarà fins a 2023 en el projecte Life Landfill Biofuel, aprovat recentment per la Comissió Europea, que té com a objectiu l’obtenció de gas renovable a partir dels abocadors municipals. L’objectiu és aconseguir una gestió més eficient a través de l’obtenció de biometà d’una font energètica autòctona i abundant. El projecte es desenvoluparà juntament amb altres entitats col·laboradores durant els pròxims quatre anys i compta amb un pressupost global de 4,6 milions d’euros, dels quals la Comissió Europea en finança el 55%.

Andrew Shepherd, responsable dels projectes de gas renovable de SEAT, ha destacat que “aquest projecte ens permetrà avançar en el desenvolupament i recerca del biometà com a combustible. El nostre objectiu final és garantir l’impacte zero emissions de CO2 en tot el cicle de vida del vehicle”.

Amb l’objectiu de promoure l’economia circular, l’eficiència energètica i la reducció d’emissions, SEAT ja participa en el projecte Life Methamorphosis per a aconseguir biometà a partir de residus prèviament seleccionats i purins d’una granja de Lleida. El nou projecte Life Landfill Biofuel suposa un pas més ja que la matèria primera prové directament de l’abocador, sense una separació prèvia.

La Unió Europea limitarà al 10% els residus municipals que es poden tirar als abocadors en 2035. Per això, convertir els residus en biocombustible per al transport és una solució per a aquest repte mediambiental. Aquest nou projecte compta també amb la participació d’FCC, IVECO, la Universitat de Granada, la Fundació CARTIF, SYSADVANCE i Gasnam. A més, SEAT també va desenvolupar al costat de Aqualia un projecte similar per convertir aigües residuals en biocombustible.

Una oportunitat de desenvolupament econòmic sostenible

A Europa hi ha gairebé mig milió d’abocadors, per la qual cosa el desenvolupament i la recerca en els mecanismes d’explotació en l’obtenció de biometà a partir dels residus representa una oportunitat de negoci per a convertir els residus en una font d’energia, que també contribuirà a disminuir les emissions mediambientals.

Referents en gas natural comprimit (GNC)

SEAT és l’automobilística europea que compta amb la gamma més àmplia de vehicles de gas natural comprimit (GNC), amb quatre models produïts en la planta de la companyia a Martorell: el León, el León Sportourer, l’Ibiza i l’Arona, l’únic SUV GNC del món. En 2018, la companyia va triplicar les seves vendes de vehicles GNC i va anunciar una inversió de sis milions d’euros per a ampliar la capacitat de la fàbrica de Martorell, i elevar de 90 a 250 la xifra de vehicles diaris de gas que produeix.

La companyia ha incrementat aquest 2019 un 13% les vendes dels seus vehicles GNC a Europa respecte l’any anterior amb 11.800 unitats venudes. A més, SEAT és el centre de competències del Grup Volkswagen per al desenvolupament tecnològic del gas natural comprimit com a combustible alternatiu.