SEAT va atendre més de 70.000 treballadors al seu Centre d’Atenció i Rehabilitació Sanitària l’any passat

371
CARS. Foto: Europapress
CARS. Foto: Europapress

El Centre d’Atenció i Rehabilitació Sanitària (CARS) de SEAT va realitzar el 2018 més de 70.000 activitats, una mitjana de 325 visites diàries als treballadors, entre consultes, proves diagnòstiques, sessions preventives i de recuperació, i proves de biomecànica. Un total de 4.671 persones, el que suposa pràcticament un terç de la plantilla de SEAT, han estat ateses en aquest segon any d’activitat en el centre, en el qual la companyia va invertir 3,3 milions d’euros.

El CARS posa a disposició dels més de 15.000 treballadors de SEAT les especialitats de traumatologia, cardiologia, ginecologia, salut mental, diagnòstic per imatge, fisioteràpia, fitness i rehabilitació. Compta, a més, amb un laboratori de biomecànica, el més gran i avançat dins d’una empresa a l’estat espanyol, que s’utilitza tant per definir els nous llocs de treball tenint en compte l’ergonomia, com per ajudar a una recuperació més precisa de les lesions per a la reincorporació a la feina.

Els serveis del CARS més demandats el 2018 van ser els de traumatologia i fisioteràpia. En concret, es van atendre 14.642 consultes d’aquesta especialitat mèdica, 41 d’elles amb resultat d’operació sense llista d’espera. En fisioteràpia es van realitzar 40.897 sessions, fet que suposa una mitjana de més de 190 sessions de rehabilitació al dia. En el servei de diagnòstic per imatge va fer 4.075 ecografies, 1.123 radiografies, 516 mamografies i 266 infiltracions de plasma ric en plaquetes.

Els professionals de ginecologia, per la seva banda, van atendre 1.145 consultes i van poder detectar 18 casos de lesions premalignes i tres casos de càncer en un estadi primerenc i amb pronòstic favorable. SEAT és l’única companyia estatal que ofereix de manera gratuïta i integrada en l’empresa el servei de revisió ginecològica anual completa a les seves més de 3.000 treballadores.

D’altra banda, cardiologia, un dels serveis més ben valorats pels empleats, va poder detectar 39 casos amb patologies a través de les 1.248 consultes realitzades pels professionals mèdics durant aquest any.

Finalment, el servei de salut mental, psicologia i psiquiatria, va rebre 1.384 visites. L’objectiu d’aquest servei és millorar la qualitat de vida dels treballadors, ajudant-los a tractar qüestions d’aquest àmbit independentment de si estan relacionades amb la seva vida professional o personal.

CARS, a més de l’atenció mèdica, té una especial tasca en la prevenció. Un exemple d’això són les 897 sessions realitzades durant aquest 2018 del programa ‘Return to Work‘, enfocat a preparar físicament al treballador per a la seva reincorporació després d’una lesió. Aquestes sessions, al costat de les 575 de l’Escola d’Esquena, les 2.760 de fitness guiades de CARSfit, i les 566 proves realitzades al laboratori de biomecànica han contribuït activament a reduir el risc de patir lesions en el lloc de treball. En aquesta línia SEAT ha reduït l’accidentalitat un 43% respecte de 2017.