‘Secrets de poble’, novel·la negra i històrica ambientada al Martorell dels anys 20

1671
Presentació 'Secrets de poble' de Lídia Ortiz
Presentació 'Secrets de poble' de Lídia Ortiz

La martorellenca Lídia Ortiz ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca la seva primera novel·la, Secrets de Poble, que combina el gènere negre i històric. L’escenari del llibre és el Martorell dels anys vint del segle passat, i s’hi narra un misteri per assassinat en el qual es veu implicada la protagonista de la història, la Isabel. L’acte ha estat presentat per la filòloga Susana Camps i ha comptat amb l’assistència de la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau. Els actors de la companyia Tim Teatre han recreat alguna de les escenes del llibre i, en acabat, els present han degustat moscatell i carquinyolis.

Gran aficionada a la lectura des de ben petita, en especial a les novel·les de misteri, Ortiz va començar a elaborar Secrets de poble ara fa quatre anys. L’autora ha explicat als micròfons de Ràdio Martorell que “el gruix de feina ha vingut en els dos darrers, en els que he parlat amb molta gent a l’hora de fer recerca i recopilar un munt d’informació sobre costums, tradicions i manera de viure als anys 20 del segle passat”.

El resultat final és “una novel·la negra en la que no hi ha sang i fetge, però sí un assassinat i un desenvolupament en el que es donen pistes i indicis al lector per a que intenti esbrinar el misteri abans del darrer capítol”. La Isabel, una noia de família benestant i de 22 anys, n’és la protagonista, qui explica els seus pensaments i sentiments, i l’acompanya un amic de la infància, en Jesús, que l’ajuda a resoldre un misteri que li esclata a la cara. També hi apareixen altres personatges, tots ficticis, excepte una referència al meu avi”.

Els escenaris de Secrets de poble són a Martorell. “Hi apareix la Vila i Can Carreras, i faig referència al ferrocarril, en el que hi treballava molta gent. També hi apareix una sortida a la serra de Les Torretes, a les Roques del Matauet i a les vinyes del Pla”, ha destacat l’autora.

Escriurà un nou llibre ambientat a Can Bros

A més, “també hi ha un capítol de la novel·la dedicat a Can Bros. De fet, em va agradar tant el lloc i la seva història que ja aleshores vaig decidir que faria un llibre dedicada al barri, una altra novel·la negra que tindrà com a ingredients un assassinat en plena època de construcció de l’església de Sant Joan, cap al 1896”, ha avançat Ortiz. La martorellenca ja està treballant en la confecció del que serà la seva segona novel·la.

Escolta l’entrevista a Lídia Ortiz (Ràdio Martorell 91.2 FM)