La càmera de la martorellenca Glòria Cruz immortalitza cos i ànima de 23 dones

1871
Exposició '23 dones celebren el seu cos'
Exposició '23 dones celebren el seu cos'

Aquest dimecres es va inaugurar a La Caserna l’exposició 23 Dones celebren el seu cos, una selecció d’idèntic número de fotografies a cura de la martorellenca Glòria Cruz. Dones de l’entorn de la fotògrafa, d’edats compreses entre els 22 i els 65 anys, mostren el seu cos i la seva personalitat a través d’instantànies en blanc i negre.

El projecte va néixer l’any 2018 i va culminar el desembre de 2019. Durant tot aquest temps, la fotògrafa va mantenir llargues sessions, de prop de 3 hores de durada, per immortalitzar la personalitat i l’anatomia de cadascuna de les participants, d’edats i moments vitals molt dispars, i seleccionar d’entre els centenars d’imatges la que millor representés cadascuna d’elles.

Exposició '23 dones celebren el seu cos'
Exposició ’23 dones celebren el seu cos’

Per a fer-ho possible, Cruz ha revelat les imatges en blanc i negre, “amb un sol punt de llum” i un tamany estàndard de les imatges, de 50 x 75 centímetres. Ho explicava la fotògrafa explicava a la presentació:

Glòria Cruz

Per l’autora, un dels aspectes més interessants que ha extret de l’experiència és la motivació que ha portat a totes elles a participar-hi: “Un impuls per sortir de la zona de confort i fer alguna cosa diferent”.

Glòria Cruz
Exposició '23 dones celebren el seu cos'. Glòria Cruz
Exposició ’23 dones celebren el seu cos’. Glòria Cruz

Tres participants del projecte expliquen l’experiència

La Mireia Cano, la Mireia Vives i la Paula Verdún són tres de les dones que n’han format part. La Mireia Cano, amiga de Cruz, explica que no va tenir problemes per acceptar la proposta fins que va arribar a l’espai destinat per a fer la sessió i es va posar davant de la càmera. L’atmosfera agradable que va crear Cruz al seu voltant va fer que s’hi sentís bé.

Mireia Cano

La Mireia Vives va viure tot el procés d’una forma diferent, ja que és filla de Glòria Cruz. Va ser molt intens: “He vist com passaven per casa moltes dones que venien a fer les fotografies i en la tria de les fotografies hi va haver molta passió, la que té la meva mare”.

Mireia Vives

Per la Paula Verdún, amiga de la Mireia Vives, no era la primera sessió fotogràfica en la que participava, però aquesta era diferent pel fet de mostrar-se sense roba. Malgrat això, reconeixia “que tot va fluir de seguida”:

Paula Verdún

A la presentació hi va assistir un centenar de persones i la van presidir Lluís Amat com a alcalde accidental; el regidor de Cultura, Andreu González i la regidora de Serveis Municipals i Via Pública, Elisabeth Plaza. González va posar en valor la intenció de la mostra, allunyada completament de la intencionalitat de cercar uns cànons de bellesa femenina:

Andreu González, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

L’exposició coincideix en plena setmana del Dia Internacional de les Dones, i romandrà a la primera planta de La Caserna fins el 22 de març.