S’inaugura una exposició de trens que demostra l’estratègica ubicació de Martorell

504

L’exposició ‘150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell’ va ser inaugurada aquest divendres a l’Enrajolada amb l’objectiu de divulgar l’important pes històric de la línia i de Martorell com a nus de comunicacions. L’alcalde Xavier Fonollosa va destacar que va portar el progrés i el desenvolupament industrial al poble. Joan Solé, un dels comissaris, va reivindicar-la perquè històricament ha estat menystinguda, tot i la grant gran rellevància que ha tingut per poblacions de 4 comarques.

Plafons explicatius de les onze estacions de la històrica línia, fotografies, plànols, dibuixos, plaques i maquetes s’exposen des d’aquest divendres als baixos de l’Enrajolada fruit del treball desinteressat iniciat l’any 2007 i desenvolupat per una comissió d’associacions i centres d’estudis de poblacions del Tarragonès, el Baix i l’Alt Penedès i el Baix Llobregat, entre les quals els Amics del Ferrocarril de Martorell. Una exposició que es podrà visitar fins el 16 d’agost, i que és una síntesi del llibre que porta el mateix nom de la mostra.

Fonollosa: “Martorell és al mig del camí”
“El ferrocarril va fer arribar el progrés i el desenvolupament industrial a Martorell. Això va passar perquè som al mig del camí, en un indret estratègic entre Barcelona i la Catalunya interior. No en va, pel nostre Congost avui hi passen tres línies de tren, una autopista, una autovia, una carretera nacional i un riu”. Així accentuava Fonollosa el bon posicionament “d’un poble que és barreja de tradició i de progrés”.

Solé, acompanyat de l’altre comissari, Joan Montserrat, va reivindicar que “la línia de Tarragona a Martorell ha estat històricament deixada de la mà de déu, però volem fer palès que va suposar un canvi fonamental per a totes les poblacions de pas, i que Martorell va esdevenir un nucli de comunicacions ferroviari de primera magnitud”. Solé va dir que calia commemorar la línia, mai abans reconeguda.

Pels Amics del Ferrocarril, l’acte arriba “dins la celebració dels 30 anys de l’entitat. Ja hem fet un viatge en Talgo fins Mora la Nova que repetirem aviat, vam participar de la recreació de la línia, i presentarem el llibre commemoratiu el 14 d’agost a les 18.00h aquí a l’Enrajolada”, destacava el president Jordi Espaulella.

Una vuitantena de persones van assistir a la inauguració, entre les quals també hi eren els regidors de l’equip de govern Sergi Corral, Lluís Esteve i Núria Canal i els de l’oposició Lluís Tomás, Remedios Márquez i Raúl Rozalén (PSC) i Ricard Sánchez (Movem Martorell).