Suen la samarreta per la salut mental i la promoció d’espais esportius inclusius

2195
8è Torneig Futbol Sala Inclusiu
8è Torneig Futbol Sala Inclusiu

El 8è Torneig de Futbol Sala Inclusiu, organitzat pel Club Social Punt de Trobada de l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, s’ha desenvolupat aquest matí al Pavelló Esportiu Municipal. Més de 200 esportistes hi han participat per trencar diferències vers al col·lectiu de persones que pateixen un problema de salut mental. La periodista martorellenca de RAC1, Cristina Solias, ha apadrinat l’esdeveniment, emmarcat dins els actes de celebració del Dia Mundial de la Salut Mental.

‘L’esport inclusiu, la meta de tots’ ha estat el lema del torneig d’enguany, la finalitat del qual és “reivindicar espais inclusius reals per la pràctica de l’esport”, segons la presidenta de l’Associació per la Salut Mental del Baix Nord, Mari Cruz Santiago. “Les persones que pateixen trastorns mentals tenen una problemàtica molt complexa, que no es redueix només a la simptomatologia derivada del propi trastorn, sinó que afecta altres aspectes de caire emocional i de participació en la comunitat”. “L’esport permet millorar la seva qualitat de vida i afavorir el seu procés d’inclusió social, incidint en la salut física i l’emocional”, ha remarcat.

Mari Cruz Santiago, presidenta Associació per la Salut Mental

Marta Escorigüela, coordinadora del Club Social Punt de Trobada, ha destacat l’èxit de convocatòria – en només dues setmanes es van omplir el 16 equips- amb participants de Vic, de Barcelona o Sant Boi. “El fet que el torneig arribi a aquestes poblacions és una satisfacció increïble. Per a nosaltres és un dia de festa, d’esport, d’inclusió i d’igualtat”, ha explicat. Per a les persones que pateixen un trastorn mental un dia com el d’avui implica “participar a la comunitat en igualtat de condicions i sentir-se útils”. “L’esport aporta molts beneficis per a la salut mental, no només per la gestió de l’ansietat i l’estrés; també ajuda a les relacions socials i a tenir un hàbit, que és essencial per a tenir una bona salut mental”, segons Escorigüela.

Marta Escorigüela, coordinadora Club Social Punt de Trobada

La periodista Cristina Solias, padrina de l’esdeveniment, ha expressat que “és un honor que m’hagin convidat a apadrinar aquest torneig de futbol perquè, precisament, és a través de l’esport que és més fàcil de fer aquest treball d’inclusió. M’agrada dir que hi ha dos ingredients que ens fan invencibles: l’esforç i la il·lusió. Amb esforç i il·lusió no hi ha res que se’ns pugui entravessar al davant”.

Cristina Solias, periodista RAC1
Equip Ajuntament de Martorell. 8è Torneig Futbol Sala Inclusiu
Equip Ajuntament de Martorell. 8è Torneig Futbol Sala Inclusiu

Govern i oposició fan equip per la salut mental

Per quart any consecutiu, ha sortit a pista un equip format per regidors dels diferents grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Martorell. Una forma de mostrar a la ciutadania que hi ha prioritats que tothom comparteix. El capità de l’equip, l’alcalde Xavier Fonollosa, ha remarcat la tasca “impagable i impressionant” que es fa des de l’Associació per la Salut Mental i el Club Social Punt de Trobada. “Gràcies a activitats com a aquesta, mica en mica tenim més consciència col·lectiva i les persones amb trastorn mental poden tenir una vida més normalitzada”, ha expressat.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Documental per reivindicar l’esport inclusiu

El Club Social Punt de Trobada està preparant un documental sobre els efectes positius de l’esport en la salut mental, que està sent rodat pel martorellenc Marc Obiols (Obisual Media). Diferents esportistes de clubs martorellencs estan sent entrevistat per explicar què els hi aporta l’esport a la seva salut mental. El documental podria estar enllestit a finals d’any i estrenar-se a principis de 2018.