Súmate explica a Martorell per què persones d’altres orígens volen la independència

358

L’associació Súmate ha organitzat aquest divendres a la tarda un acte a la plaça de les Cultures per explicar el posicionament favorable al dret a decidir i a la independència de Catalunya. Ho ha fet a partir de la intervenció del president de l’entitat, Eduardo Reyes, del membre Gabriel Rufián, i del periodista Antonio Baños. Els tres han argumentat voler un nou país més just, que comenci de zero per seguir donant sentit a la lluita de molts dels seus avantpassats d’aixecar barris sencers en èpoques passades.

Súmate és una associació que agrupa persones castellanoparlants amb orígens familiars de fora de Catalunya que des de fa temps defensen arreu el dret a decidir i que, a més, es posicionen a favor de la independència. Amb aquesta finalitat, recorren el territori per apropar-se a un sector de la població que, com ells expliquen, sovint no s’ha apropat tant al debat sobiranista.

A Martorell, el president Eduardo Reyes ha exposat els motius pels quals el seu col·lectiu vol la independència: “volem canviar-ho tot i fer un país amb lleis més justes. I fer-ho sense dubtes: tenim tots els elements per ser la porta d’Europa i un territori molt més pròsper i de futur”. Per a Reyes, “en honor als meus pares, que van arribar aquí plens d’angoixa i que van lluitar per tirar endavant, jo vull la independència”.

El periodista Antonio Baños s’ha definit com “un català de tota la vida. És a dir, tots els meus avis van venir de fora”, i ha argumentat que “més que la independència, volem la sobirania que permeti als catalans ser on ens trobem més còmodes, fundar una república amb lleis més justes, lluny de tots els que ens roben i fundades des de la llibertat de la gent. Encarnem gent valenta, que és a l’altra banda dels que tenen por a tot”. Baños ha afegit que “ens podeu titllar d’independentistes, de sobiranistes o de republicans, però sobretot som els que hem perdut la paciència”.

Gabriel Rufián és un jove integrant de Súmate de pares i avis de Jaén que ha reivindicat que “l’avi ens va dir que havíem de sentir-nos orgullosos de ser catalans, i que algun dia ens necessitaria. Que havíem de lluitar pel procés d’autodeterminació i que aquest no és res en comparació a les dificultats d’aixecar barris que van fer ells”. Rufián ha afegit motius com “els 16.600 milions d’euros que no tornen, i les carreteres i hospitals que es podrien fer si vinguessin, o la negativa a modificar una constitució que sí que canvien quan els convé”.