Suport a favor de l’escola catalana i la immersió lingüística

1041
Ple Municipal
Ple Municipal

Martorell dona suport al model d’immersió lingüística i d’escola catalana i rebutja els intents de modificar-lo per part del Partit Popular i Ciutadans. Dels 21 regidors que formen l’Ajuntament, 20 han donat la raó a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que consideren que l’actual model “garanteix la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i el ple coneixement de les dues llengües del territori”, tal i com va defensar la regidora d’Ensenyament, Núria Canal.

La moció al Ple la van presentar el PdCat, ERC, PSC i Som Martorell. La proposta qualifica l’escola catalana i la immersió lingüística com a “un model d’èxit, producte d’una voluntat política, del treball de molts professionals de l’ensenyament, del compromís de les famílies i dels ajuntaments” i que “fa que el català sigui la llengua vehicular i comuna d’aprenentatge dins dels centres educatius del país, i una eina de cohesió social”.

El manifest defensa que la immersió “dona bons resultats acadèmics, en assolir els alumnes els nivells adequats de coneixement d’ambdues llengües –català i castellà- al finalitzar l’ensenyament obligatori, tal com acrediten els resultats de les proves d’avaluació efectuades”. Per tot plegat, considera que “ha contribuït de manera decisiva a millorar l’ús social de la llengua catalana, garantint i promovent la igualtat d’oportunitats en una societat cohesionada”.

Núria Canal, regidora d'Ensenyament

El portaveu socialista, Lluís Tomás, ho va exposar en la seva intervenció: “Els resultats de les proves de competències lingüístiques diuen que els alumnes assoleixen un nivell similar en ambdós idiomes. Per això, des del PSC ens oposem a qualsevol instrumentalització de l’escola o de la llengua amb finalitats electoralistes i que es desvii dels objectius pedagògics”.

Lluís Tomàs, portaveu PSC

José Simón (Movem Martorell) va dir que “estem totalment d’acord amb la moció, tot i que també volem que l’escola pública catalana no permeti cap tipus de segregació econòmica, que sigui inclusiva i que generi igualtat d’oportunitats, sense les retallades que ha patit el cos docent i les infraestructures durant anys”.

José Simón, portaveu Movem Martorell

Tan sols va votar en contra el regidor del PP, Vicente Casal, qui va acusar que la defensa “és per motius ideològics, va en contra de la voluntat dels pares i desvia l’atenció dels 20.000 infants que estudien en barracots i que fan que Catalunya sigui la comunitat que en té més”.

Vicente Casal, portaveu PP

La moció es compromet de manera activa en la defensa del model d’escola i rebutja “tot atac que la posi en perill i la voluntat d’alguns partits de trencar el model per incorporar una casella per triar el castellà com a llengua vehicular”. Els signants culpen el Partit Popular i Ciutadans de voler “una involució educativa uniformitzadora, l’adoctrinament ideològic, la generació de sospites i denúncies i la segregació lingüística”, en el que consideren “un intent de segregació dels infants per motiu lingüístic”.