‘Time Trial’, un documental sobre la darrera contrarellotge del ciclista David Millar

337

Time Trial explica la història del retorn al ciclisme de competició de David Millar, el gran ciclista escocès que va veure truncada la seva carrera esportiva per un cas de dopatge l’any 2004. Deu anys després, tot i sentir-se gran, en David decideix tornar a competir per redimir els seus actes del passat i començar de nou com a ciclista net amb un objectiu: El Tour de França. La pel·lícula arriba aplaudida i nominada als festivals internacionals més importants com IDFA o CPH:DOX i s’estrena a la Casa de Cultura aquest dissabte, a les 18.30h, de la mà de DocsBarcelona i Cinema del Diable.

Cada any que passa, és un any menys del que disposa un atleta per aconseguir les seves grans metes. Per això, el final de la seva trajectòria és una lluita contra el temps, una prova a contrarellotge. Per a un ciclista professional competir és una necessitat que desafia a tota lògica i crea un espectacle tant fascinant com dolorós.

Time Trial (carrera a contrarellotge) ens apropa a les últimes carreres del ciclista britànic David Millar i segueix de prop el seu retorn al món de la competició després d’haver sigut apartat i declarat culpable en un cas de dopatge el 2004.

David Millar va comprar la seva primera bicicleta quan tenia 15 anys i als 18 se’n va anar a viure a França per poder competir al més alt nivell. Dos anys més tard, el 1997, li van oferir el seu primer contracte professional per liderar un dels equips francesos més important, el Cofidis, amb el qual va guanyar tres etapes del Tour de França, cinc de La Volta a Espanya i una del Giro d’Itàlia. Un jove prometedor i idealista que va arribar ràpidament a l’alta competició, però que va començar a drogar-se amb l’EPO, la droga il·legal més estesa en el món del ciclisme, i per aquest motiu va rebre una dura suspensió que el va apartar durant uns anys.

Des d’aleshores, en David s’ha convertit en una potent veu dins de la lluita antidopatge, publicant alguns llibres i com a comentarista esportiu. El 2006 va decidir tornar a les carreres com a ciclista net, però abans de poder competir de nou al Tour de França haurà de superar dures proves com La Classicissima Milan-Sanremo amb l’equip Garmin. Aquesta situació servirà al protagonista per sincerar-se amb si mateix i amb l’espectador respecte els clarobscurs que determinen la seva biografia esportiva.