Toni Jodar fa una conferència ballada per difondre el llenguatge de la dansa moderna

1044

El programa ‘Fem Dansa’ de la Regidoria de Cultura s’ha iniciat, aquest dijous al Centre Cultural, amb una conferència per comprendre millor la dansa moderna i contemporània, a càrrec de l’artista i mestre de dansa des de fa més de 30 anys, Toni Jodar. El jove ballarí martorellenc Blai López ha escenificat la coreografia Eternitat.

Toni Jodar ha il·lustrat, amb el seu propi cos, el pas del temps de la dansa i s’ha servit de la seva experiència i humor per fer una perfomance pedagògica de la història d’aquest art escènic. El ballarí ha mostrat l’evolució del clàssic al contemporani, fent referència als diversos gèneres i formes que ha trobat el cos humà per expressar-se en moviment. “Tothom coneix actors, músics o escriptors, però els coreògrafs són els grans desconeguts, per això tracto d’explicar els referents històrics que han aconseguit crear els corrents que conformen la dansa moderna i la contemporània del segle XX”, ha transmès.

A Amèrica, Isadora Duncan “va ser una revolucionària que es desvincula de la dansa clàssica dominant, a finals del segle XIX, per ser la creadora de la dansa moderna i reivindicar la llibertat femenina a través del ball”, ha dit. La ballarina i coreògrafa, Martha Graham,”considerada com una de les grans pioneres de la dansa contemporània, va ser la creadora d’un precís vocabulari tècnic”. José Limón, “precursor de les tècniques coreogràfiques que encara avui se segueixen, va ser el primer a destacar el rol masculí entre les companyies de dansa”. Merce Cunningham, va inaugurar la dansa contemporània als anys 60. Jodar també ha parlat de la gran aportació de la dansa a Europa, la dansa-teatre des de Mary Wigman a Pina Bausch.

Projecte ‘Explica Dansa’
La conferència forma part del projecte Explica Dansa, que Toni Jodar va iniciar el 2002 amb l’objectiu d’explicar la història de la dansa, des de la vivència i l’experiència escènica d’un professional. Amb l’activitat, “expliquem la dansa a les persones d’una forma col·loquial i amena, una eina per poder acompanyar i fer més propera la dansa que es representa als escenaris, una estratègia per participar en la creació i la formació de públics”, ha afirmat.

Toni Jodar
Artista i mestre de dansa des de fa més de 30 anys. amplia els estudis amb diverses estades als EUA. Combina la preparació física d’actors, el treball de consciència postural, l’especialitat de dansa jazz i la realització de diferents tallers de moviment per a estudiants, professionals i artistes d’altres àmbits. Durant la seva carrera artística ha fet més de 1000 representacions arreu del món. Com a ballarí cal destacar la seva col·laboració amb Gelabert-Azzopardi (1989-2000, 2005-12). Una de les seves particularitats són les intervencions com a performer en espectacles dirigits per: Albert Vidal (1978-83), Carles Santos (1984-85, 1998-2000), Jerome Savary (1986-87) , Magda Puyo-Marta Carrasco (1997-98), Joan Baixas i Jordi Sabatés (1998). Realitza col·laboracions amb Dagoll Dagom, Comediants i La Fura dels Baus, entre altres. Es responsable del moviment dels espectacles de Carles Santos (1998-2000). Ha col·laborat amb el servei Educatiu de l’Auditori de Barcelona. Coreografia Metal·lícs per a Spanish Brass Luur Metalls i El poble de vent i de fusta.

‘Eternitat’, coreografia de Blai López
El ballarí martorellenc Blai López té 13 anys i, amb només 6, va començar a formar-se com a ballarí en diferents disciplines, primer a Igualada i després a Olesa de Montserrat. Al setembre, va començar a estudiar 2n d’ESO a l’Institut del Teatre de Barcelona. El jove ha obtingut aquest any la Medalla d’Or en les proves de dansa clàssica que realitza la Royal Academy of Dance de Londres. López ha interpretat la coreografia Eternitat, que “explica el present que visc i que estic gaudint perquè puc fer allò que m’agrada, amb gent que entén la dansa com jo. Vull que aquest moment sigui etern”, ha dit.

Properes activitats ‘Fem Dansa’

El divendres 4 de novembre (21.00h), al Teatre El Progrés, la companyia Roger Bernat ens portarà la seva versió de La consagració de la primavera, d’Ígor Stravinski, qui va crear un dels ballets més importants del segle passat, a partir del qual Pina Bausch va realitzar una coreografia històrica. Una coproducció del Teatre Lliure i Elèctrica Produccions (Barcelona), Festival Instal·laccions, Ajuntament de Cambrils i Festival Transversales (Mèxic) amb el suport del programa del Fons de la Unió Europea a Mèxic. L’entrada costa 6 euros pel públic general i 4 euros per a menors de 25 anys i majors de 65.

El mateix dia, a les 9.30h (primer passi) i a les 11.30h (segon passi), uns 240 alumnes (a partir de 14 anys) dels instituts martorellencs gaudiran gratuïtament d’aquest espectacle amb auriculars sense fils de tres canals, a través dels quals escoltaran veus en paral·lel que divergiran i s’entrecreuaran, per tal de convertir-se en protagonistes de l’espectacle, que és a la vegada un joc i una coreografia.

La companyia Moveo presentarà, dissabte 5 de novembre (12.00 i 13.00h) al Mercat Municipal Les Bòbiles,Tu vas tomber, un espectacle festiu per a tots els públics que barreja ficció i realitat. Transgredeix la línia entre aquell qui observa i aquell qui és observat. El xou estableix una relació molt propera amb els actors, que es va fonent fins que l’espectador es converteix en espectador i l’actor es converteix en un reflex interior de l’espectador. Un treball sobre les relacions tenses que es creen entre nosaltres.

Les escoles de dansa de Martorell, a les 17.30h a la plaça de l’Església, (en cas de pluja es traslladarà a El Progrés) faran una exhibició de ball. Hi participarà Espai Dansa, Baila Descalza, Dance Move, Dance Art Factory, Dansa Asala, Martorell Salsera, Dansa El Progrés, i l’Escola de New Dance del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM).

Diumenge 6 de novembre (12.00h), es podrà gaudir de Quan tanco els ulls de Mons Dansa, al Teatre El Foment. Un espectacle inspirat en el treball de l’escriptor i il·lustrador Jimmy Liao, dirigit a tots els públics, que ens aproparà a aquests mons íntims on anem quan les coses no van bé, a aquests mons imaginaris on trobem la seguretat, on es respira tranquil i es camina a poc a poc. Uns mons plens de color, de formes màgiques i insòlites, on tot és possible. Per a aquest espectacle les entrades pels adults costen 6,50 euros i per als nens 6 euros.