Torna la Cavalcada de Reis, amb el record de la retransmissió de TV3 de fa 10 anys

2759

La Cavalcada de Reis d’aquest dissabte, 5 de gener, tindrà a Martorell un regust molt especial per a l’entitat organitzadora, el Patronat de la Cavalcada de Reis. Enguany es compleixen 10 anys de la retransmissió que va fer TV3, per a tot Catalunya, de la Cavalcada de la nostra població. L’esdeveniment va tenir un fort impacte i va posar Martorell en el mapa festiu i tradicional.

Televisió de Catalunya va escollir Martorell com a escenari de la tradicional retransmissió de la Cavalcada de Reis, després de molts mesos de treball conjunt entre el Patronat de la Cavalcada i l’Ajuntament, de reunions amb TV3 i de preparatius. Xavier Vila, actual president del Patronat i aleshores vicepresident, recorda què va representar l’arribada de les càmeres de la televisió catalana en aquesta cita.

Xavier Vila, president del Patronat de la Cavalcada de Reis de Martorell

Durant 1 hora i 7 minuts, les càmeres van seguir el recorregut de Melcior, Gaspar i Baltasar, per carrers i places del nucli antic de Martorell. Ho van explicar els periodistes Elisabet Carnicé i Jordi Gràcia. Passaven pocs minuts de les 18.00h i així engegava la retransmissió:

Inici de la transmissió de TV3

Una dècada més tard, Elisabet Carnicé recorda aquella nit que, en l’aspecte meteorològic, era freda, gairebé gèlida, però també molt càlida en sentiments. L’entrada dels Reis des del pont del Diable va ser, per ella, el moment més emblemàtic i especial.

Elisabet Carnicé, presentadora de la retransmissió de la Cavalcada 2009

Adaptar la Cavalcada al format televisiu va obligar a modificar el recorregut. Des del pont del Diable i la passarel·la del passeig del Quarter, la comitiva va pujar al carrer del Mur per davallar-lo fins el Portal d’Anoia. Va seguir per la plaça de l’Església -per veure un pessebre vivent i l’actuació de la Coral Ars Nova- i Melcior, Gaspar i Baltasar, acompanyats del Patge Viu Viu, van pujar a cavall fins la plaça de la Vila. Una munió de gent i les autoritats municipals, encapçalades per l’alcalde Salvador Esteve, els esperaven.

Salvador Esteve, alcalde de Martorell l'any 2009

Acompanyant a Melcior, Gaspar i Baltasar, el Patge Viu Viu va ser el patge reial que va fer d’ambaixador martorellenc. Des del balcó de l’Ajuntament, també va dirigir algunes paraules a tota la gent que s’arremolinava a la plaça i als telespectadors.

Patge Viu Viu

I d’entre els molts personatges martorellencs que van aparèixer per la petita pantalla, un dels responsables de fer possible, any rere any, la Cavalcada: el polifacètic Màrius García, Fill Predilecte de Martorell i persona molt implicada en el teixit associatiu. Ell va ser l’encarregat de saludar als Reis, al Patge Viu Viu i a la Fada Estel.

Màrius García, president del Patronat de la Cavalcada l'any 2009

A més dels personatges habituals d’una Cavalcada, pels micròfons d’Elisabet Carnicé i Jordi Gràcia van pasar diverses persones també molt vinculades al teixit associatiu local. Així, en pasar just per davant de la Torre de les Hores, l’entrevistada va ser la patrona de la Fundació Francesc Pujols, Assumpta Clopas. La Joana Ponce –cosidora del Patronat de la Cavalcada- va explicar totes les novetats en vestimenta i carrosses que s’havien fet aquell any, i el malaurat actor Santi Ibáñez –que aleshores encarnava el personatge del Beni a la telesèrie d’El Cor de la Ciutat– va mostrar l’orgull que TV3 hagués vingut a Martorell, el seu poble.

Entrevistes a Assumpta Clopas, Joana Ponce i Santi Ibáñez

En tots ells i, sobretot, en la cara de tots els nens i nenes de Martorell, es va veure la il·lusió enmig d’una nit de màgia, llum, música, color…i molt de ressò mediàtic.

La Cavalcada d’aquest dissabte, al detall

La Cavalcada d’enguany començarà pels volts de les 18.10h, quan el cel s’hagi enfosquit completament. Una de les novetats, segons explica Xavier Vila, serà “la inclusió d’un presentador que donarà continuïtat als moments previs a l’arribada de Ses Majestats, des de les 17.30h, quan comença l’actuació de la Coral Ars Nova”.

La comitiva de la Cavalcada la composaran 20 elements: les 5 carrosses oficials -dels Reis Melcior, Gaspar i Baltasar, del Patge Viu Viu i de la Fada Estel-, les carrosses infantils temàtiques -La Fàbrica de Joguines, el Tren de Vapor, l’Edat de Gel (Ice Age), i els Legos-, les bandes de música i grups d’animació i els vehicles d’assistència i deseguretat que obriran i tancaran filera.

El recorregut que faran fins arribar a la Rambla de Les Bòbiles serà el mateix que en anys anteriors: el passeig del Quarter; la plaça de la Creu; el carrer de Pere Puig i d’Anselm Clavé i la plaça de la Vila, amb pujada al balcó de l’Ajuntament. Després d’aquesta pausa, el recorregut continuarà pel carrer de Francesc Santacana; la plaça de l’Església; el Portal d’Anoia, l’avinguda de Pau Claris; l’avinguda de Fèlix Duran i Cañameras; la plaça de la Rosa dels Vents; el carrer de Sant Antoni Maria i Claret; el carrer del Doctor Massana; la plaça del Vi; el carrer del Pintor Fortuny; l’avinguda Puig del Ravell; el carrer de Jacint Verdaguer i la rambla de Les Bòbiles, on pujaran dalt d’unes trones i rebran les darreres cartes dels infants de Martorell.

Vila recomana a les persones que vulguin rebre els Reis a la rambla de Les Bòbiles “que no hi vagin a primera hora de la tarda, ja que hauran d’esperar molta estona. Els Reis no hi apareixeran fins que no siguin les 21.00h, aproximadament”.

Retransmesa per Ràdio Martorell

La Cavalcada de Reis 2019 serà retransmesa en directe per Ràdio Martorell des de les 18.00h i fins les 21.00h, amb una prèvia a les 17.15h dins del programa Una Rosa i tu, que es perllongarà, excepcionalment, fins a les 18.00h. A partir d’aquesta hora es faran diverses connexions en directe, entrevistes, parlaments i els moments més destacats. També s’oferiran reportatges sobre l’efemèride dels 10 anys de la retransmissió de TV3.