Tornen ‘Els Cafès d’El Círcol’, trobades mensuals per divulgar la història local

650
El Cafè d'El Círcol
El Cafè d'El Círcol

El Círcol, Centre de Serveis a les Entitats, ha reprès aquest dimecres el cicle de xerrades d’història local conegut com ‘Els Cafès d’El Círcol’. Per segona temporada consecutiva, l’historiador Ferran Balanza condueix aquest programa de divulgació de diferents temes del passat de Martorell. Ja es coneix el calendari de xerrades fins a finals de 2019.

‘Temps de verema: el vi de Martorell fa caure de clatell’ és el títol de la primera xerrada, que ha aplegat una trentena de persones. Balanza ha explicat que, de fet, “tenint en compte que som al setembre, aquesta és la primera de dues xerrades que faran referència a la verema”.

Ferran Balanza

La segona d’aquesta temàtica coincidirà amb la Festa del Roser i se celebrarà el 2 d’octubre: “Parlarem de com s’integra en aquestes dates la primitiva fira d’agost, orientada a la preparació de la verema i la festa del most, que normalment se celebrava a finals d’octubre, i la seva vinculació amb la tradició religiosa del jubileu de la Mare de Déu del Roser”, diu Balanza.

Ferran Balanza
El Cafè d'El Círcol
El Cafè d’El Círcol

La programació continuarà el dimecres 16 d’octubre amb ‘Martorell, parada i fonda. Hostals i viatgers’, per parlar de la gent que venia de pas per la població al llarg de la història. El 13 de novembre és prevista, inicialment, una xerrada dedicada als conjunts musicals martorellencs, amb la participació de Francesc Massana.

Ferran Balanza

Si finalment no és possible tractar aquest tema en la data esmentada, s’ha previst un tema alternatiu: ‘Comprar a Martorell. Una història de les nostres botigues (s. XIX-XX)’.

Tancarà el 2019 la xerrada ‘El pessebrisme a Martorell’ l’11 de desembre. Acompanyarà Balanza en les explicacions Llorenç Guich, qui farà referència a les figures més representatives que hi va haver en el disseny de diorames i pessebres a la nostra vila. Ferran Balanza avança que l’any 2020, ‘Els Cafès d’El Círcol’ engegaran “parlant de la commemoració dels 80 anys de la construcció del Pont d’Anoia”.

Ferran Balanza

‘Els Cafès d’El Círcol’ és una activitat que va iniciar-se el novembre de 2018 a proposta de la Regidoria de Participació i que, amb una periodicitat aproximada d’un dimecres al mes  i sempre a les 18.00h, ajuda a divulgar la història martorellenca.

El Cafè d'El Círcol
El Cafè d’El Círcol