El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) organitza aquest dissabte, 25 de gener, el 4t Itinerari Geològic del cicle ‘Quan Martorell no hi era’. Amb el títol ‘Magma i mineria‘, el geòleg Josep Maria Tella explicarà el per què de l’existència de mines de plom a la serra de l’Ataix. Completaran el recorregut altres intervencions d’experts en història, natura i gemologia.
La sortida és gratuïta i no precisa d’inscripció prèvia. El punt de trobada serà el portal d’Anoia a les 09.00h, i d’aquí s’iniciarà un trajecte a peu per la serra de l’Ataix amb diferents aturades, en les que Tella i la resta d’experts divulgaran aspectes interessants de la història geològica del lloc, fins prop de les 14.00h.
El geòleg Josep Maria Tella diu que “l’objectiu és explicar per què a l’Ataix hi ha una zona de mines i pedreres”, un fet que té la seva gènesi “en la intrusió d’un magma, fa molts milions d’anys, que va generar uns fluxes hidrotermals i unes mineralitzacions que van fer-hi aparèixer plom”.
Josep Maria Tella, geòleg
Passat el pont d’Anoia, l’expedició es dirigirà a la carretera de Gelida “per començar a veure unes roques molt típiques a Martorell, les llicorelles o pissarres, i descobrir com van resultar afectades per la proximitat al magma”. També “tocarem granit, el magma que ja s’ha fet roca; baixarem al ‘Socavón de San Eusebio’; veurem la font de Can Pastallé; parlarem de les pedreres de granit i pujarem a les més importants de Martorell; baixarem a la font Blanca i la veurem per dins; anirem a les mines de plom per explicar-ne història i geologia i baixarem al camí ramader de la pedrera i fins a la font del Gilet, on acabarem”.
Josep Maria Tella, geòleg
Les aportacions de Josep Maria Tella s’alternaran amb les de l’historiador i vice president del CEM, Alfred Mauri, sobre punts històrics del recorregut; les referents al bosc i sotabosc mediterrani fetes pel naturalista Alfred Bellés; les explicacions sobre l’elaboració de joies a partir de minerals, fetes per la gemòloga Maria Bel, i referents a la història de la mina a càrrec de Sergi Falguera, investigador d’aquest espai i autor d’un llibre de la temàtica.
Josep Maria Tella, geòleg
“És una sortida senzilla, d’unes cinc hores”, i recomana “portar una mica de menjar i aigua, ja que hi haurà alguna part de pujada perllongada”. Serà optatiu però aconsellable “portar un martell per buscar minerals, i un frontal i un casc per entrar a la mina, si es vol”, indica Tella.