Tradició i reivindicació van de bracet en l’arribada de la Flama del Canigó la nit de Sant Joan

1779

Martorell ha rebut aquest vespre la Flama del Canigó, un element simbòlic dels territoris de parla catalana que encén els focs i les fogueres de Sant Joan. La teia encesa ha creuat el pont del Diable i ha recorregut els carrers del barri fins la plaça de la Vila. Allà s’ha llegit el manifest que proposa cada any l’entitat Òmnium Cultural, i que en aquesta ocasió ha escrit l’activista cultural Toni Ayala.

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la identitat catalana. Una cita popular que té l’element del foc com a símbol preeminent per festejar el solstici d’estiu. La matinada del 22 al 23 de juny la Flama es renova al cim del Canigó i centenars de voluntaris i equips de foc s’encarreguen de fer-la arribar a moltes poblacions de Catalunya, del País Valencià i de la Catalunya Nord seguint diverses rutes.

El manifest d’enguany és obra de l’activista cultural Toni Ayala (1943, San Vicente de Piedrahita, Castelló), gran defensor i promotor de la tradició de la Flama del Canigó als territoris de parla catalana. El text fa esment a la tradició “ancestral” del foc de Sant Joan i a l’agermanament que provoca entre les terres de mateixa parla. Alhora, aboga per cremar amb el foc “tot allò que no serveix per a res, també les lleis que ens neguen el dret a ser i estar”. L’encarregada de llegir el manifest a la plaça de la Vila ha estat la veïna del barri Mireia Pujol, acompanyada de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i dels regidors Lluís Esteve, Núria Canal, Cristina Dalmau i Josep Casasayas.

Lectura del manifest a càrrec de Mireia Pujol

L’alcalde Fonollosa ha agraït a l’Associació de Veïns que, dins la seva festa, mantingui una tradició tan arrelada com aquesta.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Nens i nenes del barri del Pont del Diable han dut la Flama del Canigó fins la plaça de la Vila, acompanyats dels sons de la Cobla Ciutat de Manresa, que també ha fet una audició de sardanes. Durant la vetllada, l’associació de Veïns del barri del pont del Diable també ha organitzat la sortida a sopar als voltants de la Font de la Truita, la tornada amb les atxes de vent, l’encesa del foc i el repartiment de coca i cava entre els veïns i veïnes. Així s’ha celebrat el segon cap de setmana de festa al barri.