Tres martorellencs s’insereixen laboralment a través de la cooperativa Roba Amiga

1503

Els dotze contenidors de Roba Amiga Solidança que hi ha repartits a Martorell han recollit 48.540kg de roba usada des del mes de gener. En una mitjana d’1,8 kg per persona, la roba que es recull es destina a diferents usos. I un d’ells ajuda tres martorellencs que han aconseguit feina en aquesta cooperativa a través d’un itinerari d’inserció sociolaboral.

Segons les dades obtingudes abans de finalitzar el mes d’agost, les més de 48 tones de roba són a l’equador de les previsions de Roba Amiga, que s’ha establert com a fita assolir les 100 tones recollides.

Tres usos per a la roba recollida

Amb planta a Sant Just, la cooperativa es dedica a obrir la possibilitat de reinserció a persones en risc d’exclusió. I ho fa a través de la roba que recull, a què hi dóna tres usos: entre un 30 i un 40% viatja fins a Gàmbia (Àfrica) on Roba Amiga hi desenvolupa un projecte d’empoderament de les dones; un 40% de la roba que es recull es recicla i un 10% va directament a les botigues amb què compta la cooperativa per a la seva venda.

És en aquest darrer ús on entren en joc les persones amb qui col·labora Roba Amiga, perquè duen a terme tasques de recollida, neteja i preparació de la roba. D’aquesta manera, reben una formació alhora que recuperen un contracte laboral i reben un sou.

La gerent de Roba Amiga, Isabel Gimeno, explica que aquests itineraris són el pas previ a què les persones en risc d’exclusió social puguin tornar a treballar en una empresa i prenguin força per fer-ho.

Isabel Gimeno, gerent Roba Amiga
Roba Amiga Solidança
Roba Amiga Solidança

Segons explica Gimeno, les dades de l’Agència Catalana de Consum apunten que les xifres de recollida de roba preveuen uns deu quilos de roba per persona. La gerent de roba Amiga explica que cal tractar la roba com uns residus que donen lloc a segones oportunitats. 

Isabel Gimeno, gerent Roba Amiga

El reciclatge cada cop és més present en el dia a dia. Separar i seleccionar el que es deixa a cada contenidor és una acció que es repeteix cada cop més, i amb la roba se segueix el mateix esquema. Gimeno demana la intervenció dels ciutadans per dur a terme un bon reciclatge de la roba.

Isabel Gimeno, gerent Roba Amiga

Només el 7% de la roba que es recull va a parar a l’abocador, i per evitar-ho es recomana que s’entregui en bones condicions, emparellades i dins d’una bossa quan siguin sabates. Roba Amiga accepta roba de vestir però també roba de llit, bosses o complements.