El CEM publica una visita virtual que apropa Sant Genís de Rocafort a tothom

1700
Visita virtual Sant Genís de Rocafort
Visita virtual Sant Genís de Rocafort

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha presentat en línia la visita virtual al jaciment de Sant Genís de Rocafort, que se suma a la ja realitzada al juliol referent a Santa Margarida. L’enllaç apropa els internautes el jaciment i facilita l’accés informatiu a les persones amb mobilitat reduïda. Aquesta ha estat la contribució de l’entitat a les Jornades Europees del Patrimoni.

L’historiador especialista en virtualització del patrimoni i col·laborador del CEM Isidre Ot n’ha estat l’autor. Ha estructurat la plataforma en 7 pantalles, que es refereixen a idèntic número d’espais: façana principal, nau interior, absis, claustre, escales, estances i muralla. A partir del desplaçament del cursor, el visitant pot desplaçar-se en quatre direccions -amunt, avall, a la dreta i a l’esquerra- i completar una visió de 360 graus de cada espai.

Visita virtual Sant Genís de Rocafort
Visita virtual Sant Genís de Rocafort

Alhora, s’hi afegeixen botons amb informació complementària, i enllaços a un vídeo introductori, al Facebook i YouTube de l’entitat i a dos mapes -un de situació de Sant Genís i un altre del jaciment.

Isidre Ot, autor de la visita virtual a Sant Genís

Ot comenta que el tour virtual era una tasca pendent de fer, al marge de la pandèmia, especialment “perquè Sant Genís és un lloc de difícil accés i no tothom té capacitat per visitar-lo”.

Isidre Ot, autor de la visita virtual a Sant Genís

Una campanya molt satisfactòria

A la campanya de Sant Genís -del 7 al 18 de setembre-, hi van treballar una desena d’arqueòlegs professionals i membres de l’equip de recerca de l’entitat. Les tasques es van centrar en el segon dels tres graons naturals del turó, on hi havia les dependències monàstiques a l’entorn del claustre.

Fruit dels treballs, considerats “molt satisfactoris”, es van identificar espais del monestir més enllà de l’església i del claustre, i es va completar l’excavació a la necròpolis. Alfred Mauri, vicepresident del CEM, destacava haver localitzat “una escala monumental i un capitell romànic “.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM
Tercera campanya d'excavacions del CEM a Sant Genís de Rocafort
Tercera campanya d’excavacions del CEM a Sant Genís de Rocafort

L’arqueòleg afegia que les troballes “mostren una construcció més extensa i àmplia del sospitat, i que el monestir tenia una certa sumptuositat, una importància decorativa i arquitectònica força més destacada”.

Alfred Mauri, vicepresident del CEM

Les tasques es van completar amb l’elaboració de 5 vídeos a través del canal de YouTube de l’entitat que divulguen els treballs duts a terme en aquest espai.