Un centenar de veïns i veïnes de Martorell ha mort des de l’inici de l’episodi de coronavirus

2306
Panoràmica Martorell. Foto: Dani Garrido

Un total de 101 veïns i veïnes de Martorell han mort al llarg d’aquests 36 dies de pandèmia. Una xifra cinc vegades superior al nombre de difunts en un mes habitual al nostre poble, tot i que és complicat discernir entre els decessos confirmats o sospitosos per coronavirus i els que no ho són, ja que no s’han efectuat els tests PCR que detecten la infecció a tots ells.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha fet públiques avui aquestes xifres globals perquè tothom en tingui coneixement i fer balanç de la situació que ha qualificat de tràgica. “Des de l’inici de l’epidèmia fins avui han mort 101 veïns i veïnes de Martorell. Per tenir una referència la mitjana de difunts d’un mes de març o abril a Martorell és d’unes 20 persones. És una dada que, personalment, m’entristeix profundament, perquè darrera dels números hi ha famílies que pateixen un gran dolor per la pèrdua d’un ésser estimat. A tots ells els vull tornar a expressar el meu més sentit condol”.

La majoria de difunts tenien més de 70, un total de 96 dels 101. Una persona tenia menys de 60 anys i quatre entre 60 i 70. Si atenem al lloc de residència de les persones difuntes 46 vivien a domicilis particulars i 55 a residències de gent gran. A la Residència Sant Joan de Déu han mort 36 persones dels seus 135 usuaris; a la Residència Anoia 13 dels 52 usuaris; a la Residència d’Avis Martorell quatre dels 17 usuaris, i a la Residència BCN Sènior han perdut la vida dues persones de les 16 que hi viuen.

Fonollosa ha incidit que “per honorar la seva memòria hem de seguir lluitant per evitar la propagació i acabar d’una vegada per totes amb aquesta maleïda epidèmia”. I ha recordat que, com que s’han restringit els serveis funeraris, el web municipal disposa d’un llibre de condol virtual que inclou el nom de totes les persones difuntes “per a què tothom pugui expressar els sentiments de condol i enviar a la família el seu escalf”.

“Des de l’Ajuntament, a banda d’organitzar els serveis essencials i coordinar-nos amb el Departament de Salut, amb la resta d’alcaldes, amb les residències i amb els ciutadans, hem volgut fer publiques totes les dades de les quals disposem”. “Soc dels que pensa que en una societat democràtica, moderna i madura, la transparència és l’actitud més responsable que poden tenir les institucions, i així hem volgut actuar des del primer dia”, ha remarcat.

295 persones afectades per coronavirus

De persones infectades, avui tenim a l’Hospital Sant Joan de Déu 108, de les quals 77 són personal sanitari i 31 són pacients ingressats amb positiu (17 dels quals de Martorell, inclòs el personal sanitari). A banda hi ha 41 persones aïllades pendents del resultat de la prova. A l’Hospital del Sagrat Cor hi ha avui 104 positius, 35 a l’Hotel Salut i 48 veïns de Martorell confinats al seu domicili després d’haver donat positiu. En total, 295 persones infectades de coronavirus de les quals 109 són de Martorell.

A més, si ahir la bona notícia era que no s’havia registrat cap defunció a la nostra població, avui hem de lamentar-ne cinc, dues a l’Hospital Sant Joan de Déu, cap de les residències de gent gran i tres de l’Hospital Sagrat Cor. En total cinc defuncions, una de Martorell i quatre de fora de Martorell. Avui també s’han donat d’alta 14 persones a l’Hospital Sant Joan de Déu i a l’Hotel Salut.