Un curtmetratge de l’Escola José Echegaray queda finalista als Premis Llanterna Digital

1291

Els alumnes d’Educació especial i de l’Aula d’acollida de l’Escola José Echegaray han estat finalistes als 12ns Premis Llanterna Digital amb el curtmetratge Uneix-te al català. Els guardons impulsen l’ús del català i l’occità a través d’audiovisuals que promoguin una reflexió sobre la llengua, des de qualsevol perspectiva. El lliurament va tenir lloc dilluns passat a l’Espai Orfeó de Lleida.

Els Premis Llanterna Digital, organitzats per la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, s’adrecen a tots els membres de les dues comunitats lingüístiques d’arreu del món. Conviden a pensar sobre la llengua, amb enginy i originalitat, aprofitant el potencial dels mitjans digitals, amb qualitat artística i respecte per la llengua. El certamen estableix quatre categories: centres de Primària; centres de Secundària; comunitat universitària, i categoria oberta, a la qual es va presentar el centre martorellenc.

El curtmetratge Uneix-te al català mostra com “un grup d’alumnes intenta comunicar-se, sense èxit, en les seves respectives llengües maternes, fins que s’adonen que fent servir el català tots s’entenen i és més fàcil. La reflexió és que el català és una llengua de cohesió, que fa que tots ens puguem comunicar i entendre”, ha explicat la directora del José Echegaray, Cristina Dalmau.

Cristina Dalmau, directora José Echegaray

La directora ha reconegut que “no esperàvem ser finalistes i estem molt contents de la feina feta. Ha estat un punt de motivació molt gran pels nois i noies, ja que no acostumen a ser premiats ni reconeguts. Que els alumnes que tenen més dificultats amb la llengua hagin aconseguit això és una fita inesperada, però alhora molt gratificant i engrescadora per continuar treballant”.

Cristina Dalmau, directora José Echegaray

El premi de la modalitat de votació popular va correspondre al curt Coses boniques que havia presentat el Col·legi Episcopal de Lleida. Altres obres premiades van ser Manlleus, en la modalitat de centres de Primària; El xiclet del temps, en la modalitat de centres de Secundària; Aïllats en la categoria oberta, de fins a 3 minuts, i Alícia en la categoria oberta, de fins a 15 minuts. Aquesta any el premi adreçat a la comunitat universitària va quedar desert.

L’obra i els escrits de Pompeu Fabra, de qui aquest 2018 se celebren els 150 anys del naixement, van ser el fil conductor de tot l’acte de lliurament, al qual hi va assistir la directora i una representació del professorat de l’Escola José Echegaray.