Un itinerari de Museus de Martorell recupera els referents femenins de la història local

594
'Martorell, femení plural'
'Martorell, femení plural'

Museus de Martorell ha programat aquest dissabte l’itinerari ‘Martorell, femení plural’, amb motiu dels actes del Dia Internacional de les Dones. La historiadora Gemma Jiménez ha fet una ruta guiada per descobrir les experiències, demandes i actuacions de les dones que han format part de la història del poble, però que han estat oblidades en els relats històrics oficials. Hi ha participat una cinquantena de persones.

La ruta ha servit per rescatar referents femenins locals indispensables per entendre l’evolució de Martorell i per reivindicar aquells escenaris on l’empremta femenina ha estat decisiva per entendre les transformacions econòmiques, polítiques, culturals i socials. Alhora, s’ha posat al centre de la història la importància de les tasques quotidianes de cura i manteniment de la vida, tradicionalment desenvolupades per dones i que, tot i que han estat menystingudes, no remunerades i infravalorades, han estat essencials per entendre el funcionament social i econòmic en qualsevol època i societat, segons ha explicat la guia Gemma Jiménez.

Gemma Jiménez, historiadora

Els assistents s’hi han apropat a personatges femenins de diferents classes socials que van viure entre l’Edat Mitjana i principis de 1939, concretament el 23 de gener de 1939, moment en què Martorell va ser bombardejat per l’aviació feixista i s’han adreçat a 12 espais patrimonials diferents.

“Al pont d’Anoia ens hem detingut a recuperar les senyores feudals de la baronia de Castellvell de Rosanes; a l’Enrajolada hem parlat de dides, minyones i parteres, i al carrer Mestres Gomila i Reniu hem reivindicat la lluita per l’escola mixta, pública, laica i coeducativa que impulsaren les mestres republicanes”, ha detallat.

Gemma Jiménez, historiadora

A Cal Nicolau han descobert la cambra de la reina Isabel II; a la Plaça Mare Sant Ramon han conegut la rebel·lia de les religioses mercedàries al negar-se a jurar una nova constitució; a El Progrés han compartit els avenços en matèria d’igualtat durant la Segona República i les activistes polítiques, sindicals i feministes, que van defensar la legalitat republicana i van plantar cara al feixisme.

L’itinerari ha seguit fins al refugi antiaeri on s’han unit a les milicianes i a les dones que van defensar la rereguarda durant els bombardejos aeris; a la plaça de la Vila han resseguit les passes de les artesanes i mercaderes; a la Fàbrica de Paraigua del carrer Nou han donat suport a les demandes de les obreres tèxtils i, ja als volts del pont del Diable, han acabat la ruta coneixent a dones acusades de bruixeria i bugaderes que carregaven amb pesats coves de roba.

Gemma Jiménez, historiadora

L’activitat no només ha recordat dones que individualment van participar de manera visible en la història oficial, “sinó també col·lectius femenins més oprimits i discriminats, com les dones migrades i de classe obrera”. Una ruta “interactiva i molt participativa, ja que han estat els mateixos assistents els encarregats de recuperar els documents relacionats amb cadascuna de les pioneres”, ha destacat Jiménez.

Segons la historiadora, “la voluntat d’aquest itinerari, on s’hi ha abastat un ampli període històric del segle XI a la primera meitat del XX, és la de continuar aprofundint i visibilitzant les experiències femenines de dones que actualment resideixen a Martorell i que vulguin compartir coneixements, memòries i records per aconseguir teixir una història local amb perspectiva de gènere que abraci tots els barris de Martorell i totes les etapes històriques del municipi, fins arribar als nostres dies”.