Eleccions Congrés dels Diputats
Eleccions Congrés dels Diputats

Les Eleccions al Congrés del Diputats i al Senat se celebren aquest diumenge, 28 d’abril. El cens electoral a Martorell és de 18.648 persones, una xifra que representa un increment de 356 electors respecte els darrers comicis generals del 26 de juny de 2016, quan n’hi havia 18.292. Es manté la xifra de 35 meses electorals repartides en un total de 12 centres de votació.

Els col·legis electorals seran: Oficines de l’Ajuntament; Casa de Cultura; Antiga Escola Montserrat; Institut Pompeu Fabra; Col·legi Vicente Aleixandre; Instal·lacions Esportives Municipals; local de l’Associació de Veïns del Pla; Centre Cultural; Llar d’Infants Les Torretes; Instal·lacions Esportives de Torrent de Llops; Complex Educatiu Torrent de Llops i Col·legi Mercè Rodoreda.

Les persones amb discapacitat intel·lectual podran votar 

Aquest diumenge, les persones amb discapacitat intel·lectual tindran per primer cop dret de votar a l’Estat. A Catalunya 11.300 persones han recuperat el dret a vot i el podran exercir per primera vegada en aquestes eleccions generals. A finals de l’any passat, amb la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), unes 100.000 persones van recuperar el dret a vot que tenien restringit com a conseqüència d’una resolució judicial d’incapacitació. La majoria van ser incapacitades per tenir una discapacitat intel·lectual o un diagnòstic psiquiàtric.

La modificació de la llei, que va entrar en vigor el 7 de desembre de 2018, va suprimir els dos apartats que permetien privar del dret a sufragi actiu a les persones declarades incapaces en virtut de sentència judicial ferma i les internades en un hospital psiquiàtric amb autorització judicial, mantenint la possibilitat de limitar aquest dret només per a les sentències de presó.

La llei orgànica introduïa una limitació que el jutge decidia aplicar o no en cada resolució judicial. Les persones afectades van denunciar durant anys que la restricció del dret a sufragi s’estava aplicant de manera sistemàtica i sense atendre el cas concret. De totes maneres, una última instrucció de la Junta Electoral Central permet a interventors i apoderats de les meses electorals, anotar el número de DNI de les persones que considerin que no han votat de manera “conscient, lliure i voluntària”. Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí i presidenta de la Fundació Tutelar Som Capaços, pensa que aquesta és una mesura molt discriminatòria.

Rosa Cadenas, gerent Arc Sant Martí i presidenta Som Capaços

Des de l’Arc de Sant Martí i de la Fundació Som Capaços han iniciat una campanya informativa adreçada al col·lectiu que representen per a que, aquest diumenge, puguin anar a votar. Des de l’acompanyament als col·legis electorals fins a tallers per a que sàpiguen com exercir el vot. Alguns dels usuaris de la fundació, que tenen entre 30 o 40 anys,  serà la primera vegada que votaran, assenyala Cadenas.

Rosa Cadenas, gerent Arc Sant Martí i presidenta Som Capaços

Acompanyament a persones grans i amb mobilitat reduïda

Creu Roja Baix Llobregat Nord ha habilitat, com de constum, el servei de transport adaptat per acompanyar a votar a les persones amb problemes de mobilitat. Els voluntaris de l’entitat seran els encarregats d’acompanyar les persones, que ho hagin sol·licitat prèviament, fins al seu col·legi electoral i de la posterior tornada al lloc d’origen.

Mitjançant aquest servei, Creu Roja contribueix a garantir el dret de vot de forma secreta de les persones amb problemes de mobilitat. El servei el fan extensible als veïns de Martorell, Abrera, Castellví de Rosanes, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteves Sesrovires. Per a més informació, poden contactar amb Creu Roja Baix Llobregat Nord al telèfon 93 775 05 50.

Cobertura electoral als mitjans locals

Els mitjans de comunicació municipals, Ràdio Martorell i aquest portal web, faran seguiment de la jornada electoral amb les dades de participació, les incidències i els resultats a la nostra població. L’emissora municipal oferirà butlletins especials, des de les 20.00h, moment en què tanquin les urnes, fins a conèixer el partit més votat a Martorell i les reaccions dels grups polítics municipals.