Un tros d’Euskadi serà al PAS aquest dissabte amb els txalapartaris d’Oreka TX

621

El so de la txalaparta d’Oreka TX porta viatjant pel món des de 1997 quan el grup es va incorporar a la banda de Kepa Junkera. Harkaitz Martínez, membre de la formació, explica que han estat capaços de portar el seu instrument del món rural a l’urbà, innovant sense perdre’n la veritable essència. Dissabte 11 de juliol (22.30h) presenten al PAS (Pont a les Arts) el seu tercer treball Sílex.

Aquest dissabte presenteu al festival PAS el vostre tercer treball ‘Sílex’, publicat el 2013. Un treball guardonat com a millor àlbum en euskera per la Unión fotogràfica independiente. Com el definiríeu?Oreka TX
El treball es diu Sílex al·ludint la pedra, el material de la txalaparta, l’instrument principal del nostre espectacle. La txalaparta és un instrument tradicional basc que es toca entre dues persones. La pedra fa que la txalaparta sigui més melòdica, harmònica i capaç de composar prenent-la com a instrument principal. La txalaparta, però, estarà ben acompanyada per un set de músics.

La txalaparta encara és molt desconeguda fora del País Basc. On se’n troba l’origen?
No ho sé del cert, però m’agrada la teoria de l’estudiós Juan Mari Beltrán, que uneix l’instrument al ritme de treball, com quan es pica la sidra. En destacaria dos aspectes, que necessàriament l’has de tocar amb una altra persona a ritme compartit i que és percuteix verticalment, indicant una acció de força.

La txalaparta és un instrument rural i tradicional. Quina ha estat la vostra aportació per innovar-lo?Oreka Tx. PAS
De fet, vam començar amb la txalaparta tradicional, però durant una època vam viatjar amb ella per descobrir altres ritmes i materials dels que no disposàvem aquí. Així, a Lapònia vam poder realitzar un dels nostres somnis, tocar una txalaparta de gel. S’ha de tenir en compte que, fins fa poc, no et podies comprar una txalaparta, l’havies de construir. Són detalls de l’instrument que t’obliguen a inventar i desenvolupar la txalaparta de manera personal.

Us heu transformat en els ambaixadors de la txalaparta.
Estem agraïts a la txalaparta pel que ens ha aportat. Cada cop que viatgem amb ella és la carta de presentació que ens permet parlar del seu origen, la nostra cultura i la nostra llengua. La txalaparta, per la seva forma de taula, és també un lloc de trobada, no només entre dos txalapartaris.