Una BSA 350 restaurada, joia de l’exposició ‘Martorell sobre rodes’ de l’AMCAM

408
Moto BSA ACAM

L’Associació de Motos Clàssiques i Antigues de Martorell (AMCAM) ha inaugurat, aquest dijous, la XVIII exposició fotogràfica Martorell sobre rodes a l’Enrajolada. La novetat ha estat la recuperació d’una moto BSA 350 del 1921 que l’entitat ha comprat i restaurat.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, el regidor de Cultura, Sergi Corral, el regidor de l’Àrea de Serveis a les Persones, Lluís Esteve, i el director de RAC1, el martorellenc Eduard Pujol, han estat els encarregats d’inaugurar, aquest dijous, la mostra de l’AMCAM.

El president de l’entitat, Mario Céspedes, ha explicat que és “un recull fotogràfic de les sortides de l’11 de Setembre, durant els 22 anys d’història de l’entitat, una activitat arrelada a Martorell i un clàssic dins el programa de la Diada”. Les fotografies mostren personalitats emblemàtiques de Martorell, com el doctor Massana o Faust Pujols. El cartell de l’exposició està dedicat al soci Santi Nolla.

L’última joia de l’AMCAM
Després de 15 anys, l’entitat ha fet realitat un somni, la recuperació d’una moto BSA 350 de l’any 1921 que l’associació ha comprat i restaurat amb esforç.

“La va comprar la família Quadras i, durant la Guerra Civil, va estar amagada dins un cup, on hi va reposar fins als setanta. La família Bolart, especialistes en la restauració de motos i cotxes antics, la va localitzar i la va restaurar fins a donar-li l’esplendor actual”, ha explicat Eduard Pujol.

Ara, aquesta BSA tornava a entrar al mercat i davant del perill que acabés marxant de Martorell, l’AMCAM ha decidit fer un esforç, comprar-la i preservar-la.

No és la primera vegada que l’associació protegeix la memòria del motor local. De fet, es va recuperar una Sanglas 400T del 1967, quan dels dos primers vehicles motoritzats de la Guàrdia Urbana se’n va poder conservar un.

“Els països dignes, els pobles dignes, saben protegir, conservar, guardar i difondre la pròpia memòria. El millor que tenim no és el passat, és el futur. Però recordar en excés, com a eina de bloqueig, pot fer tan mal com no tenir memòria. I aquesta BSA, i la Sanglas, i la feina de tots els amics de motos i cotxes, de vehicles, antics i clàssics de Martorell, ens ajuden a tenir memòria”, ha dit el periodista martorellenc.