Una exposició del CEM descobreix el Martorell del compositor Joan Cererols

415

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) inaugurarà diumenge, 18 de novembre, a les 12.00h, l’exposició Martorell en temps de Joan Cererols, amb motiu dels 400 anys del naixement del compositor martorellenc. Es podrà visitar fins al 9 de juny al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna. La mostra descobrirà com eren els martorellencs al segle XVII, com s’organitzaven, quins esdeveniments van viure, amb quins recursos comptaven i com es va transformar el poble.

L’exposició serà una aproximació al Martorell del segle XVII a través d’un recorregut dividit en tres blocs: la gent, el lloc i els fets. En el primer bloc “es farà un anàlisi de la demografia de Martorell, a partir de les dades de l’arxiu parroquial de Santa Maria. Uns resultats que fins ara no s’havien donat mai a conèixer, amb xifres detallades de natalitat, matrimonis i mortalitat”, explica Alfred Mauri, vicepresident del CEM.

Alfred Mauri, vicepresident CEM

El segon bloc parlarà de com funcionava un municipi al segle XVII. “En aquella època Martorell estava dins la Baronia de Castellvell de Rosanes, sota el senyoriu dels Recasens. Explicarem com funcionava la Universitat o Paeria, precedent del que ara coneixem com a Ajuntament, i desgranarem l’organització social i política del moment”, indica Mauri.

Alfred Mauri, vicepresident CEM

El visitant també sabrà “com era vista la nostra població a ulls dels viatgers i cronistes del segle XVII que la visitaven, entre ells Lorenzo de Medici, qui va passar per Martorell l’any 1968-69”. L’exposició oferirà una recreació virtual en 3D de l’antiga església parroquial i destacarà la importància de la implantació del Convent dels Caputxins a finals del segle XVII per a la transformació urbana del municipi.

El tercer apartat, el dels fets, buscarà els esdeveniments més significatius del segle XVII i la seva presència local. “Hi apareixerà el bandolerisme, la bruixeria, la pesta, la fam, les inundacions o els efectes de la Guerra d’Els Segadors a Martorell”, avança el vicepresident del CEM.

Alfred Mauri, vicepresident CEM

L’exposició Martorell en temps de Joan Cererols es podrà visitar dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h, dissabtes, diumenges i festius, de 12.00 a 14.00h. Tancat el 6 de gener, i del 18 al 21 d’abril de 2019.